TRI RAZLOGA DA POSETITE KOVAČICU

Kovačica na prvi pogled ne izgleda ništa drugačije od većine naseljenih mesta u Vojvodini. Okružena je velikim, plodnim i dobro obrađenim njivama, ulice su strogo pod pravim uglom, a u rano zimsko jutro, vetar koji duva zalediće vam kosti. Ipak, kada se jednom zaustavite u ovom mestu i osmotrite ga pažljivo, shvatićete da je ono po mnogo čemu specifično i neobično, piše portal Agropress.

Vojvodina u malom

Ukoliko, sasvim slučajno, čujete razgovore ljudi oko vas, shvatićete da se u Kovačici govori mnogo više od jednog jezika. Zatim ćete primetiti potpuno različite stilove oblačenja, pa čak i starih nošnji na ženama, a veoma moguće je i da ćete osetiti sasvim drugačije mirise hrane iz okolnih restorana.

Naime, Kovačica je mesto u kojem su čak 4 jezika u zvaničnoj upotrebi, a nije čudo ako čujete i još po neki. Ovu multietničku sredinu pokrajinska Vlada je proglasila za najtolerantniju opštinu u Vojvodini, a njenu složnu i neobičnu zajednicu čine Slovaci, Srbi, Mađari, Rumuni, Romi, Crnogorci, Makedonci, Hrvati i mnogi drugi narodi. Svako od njih neguje tradiciju, umetnost, kulturu i kulinarske specijalitete svojih predaka, ali živi u slozi sa komšijama i drugim sugrađanima.

Sve ove činjenice, odličan su prvi razlog da kada se nađete u Kovačici zastanete, oslušnete, a zatim se uputite u barem jedan od obližnjih restorana sa nesvakidašnjim tradicionalnim specijalitetima. Izbor je, videćete, više nego velik.

Bajke o naivnim seljacima

Bilo da sebe ubrajate u umetnike ili ne, zanimaju vas umetnička dela, ili uopšte nemate osećaj za njih, „Galerija naivne umetnosti“ još jedno je mesto u Kovačici, koje sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Za neupućene, naivno slikarstvo karakterišu takozvani naivni oblici, koji čak podsećaju na dečije crteže. Motivi na slikama uglavnom su iz svakodnevnog života paora i čak podsećaju na bajke o seoskoj idili.

Inspiraciju za njih slikari pronalaze na svojim njivama, pašnjacima, u štalama, među punim prikolicama roda, ili na policama sa tek napravljenom zimnicom. Zbog mnogih čuvenih naivnih slikara, Kovačica danas ima veliki značaj na mapi svetskog naivnog slikarstva i predstavlja svojevrsnu metropolu naive.

Galerija naivne umetnosti njen je centar već 63 godine, a rodonačelnici Zuzana Halupova i Martin Jonaš, otvorili su vrata za naivne umetnike iz Kovačice širom sveta. Na mnogim njihovim slikama sigurno ćete prepoznati sebe, a možda čak i one klipove kukuruza na koje ste jesenas bili ponosni.

Seljak violinista

Ako živite u nekom planinskom kraju i bavili ste se sečom, ili pripremom drva za zimu, sigurno znate da cenite kvalitet javora i punoću smreke. Kako izgleda kada se delovi njihovih stabala sa planinskih vrhova dovezu u stotinama kilometara daleku Kovačicu i to da bi se od njih pravile violine, možete da saznate u domu porodice Nemček.

Njihova radionica za pravljenje gudačkih instrumenata je još jedan razlog da proširite svoje životno znanje i iskustvo u Kovačici. Zapravo, pravljenje violina jedan je od najređih majstorkih zanata na celom Balkanu, što je samo razlog više da upoznate Jana Nemčeka i vidite njegovu kolekciju novih i restauriranih violina. U ranijim brojevima smo pisali o porodici Nemček.

Od njega ćete saznati da kvalitet violine pre svega zavisi od starosti drveta od kojeg se pravi, koliko je izazovno popraviti violinu staru pet vekova, zašto se dobra violina pravi barem godinu dana i da li lakiranje utiče na zvuk koji će violina proizvoditi. Osim toga, možda baš u ovoj radionici otkrijete svoje talente za koje niste ni slutili da ih posedujete.
Ovakvo bogatstvo kultura, običaja, tradicija, jezika, gastronomije, ideja, veština i znanja na jednom mestu sigurno krije još stotine razloga da se što pre uputite ka ovom kraju zemlje Srbije. Na vama je da ih otkrijete, proučite, a zatim ponosno ovekovečite u svojim foto albumima, ili zaintrigirate svoje prijatelje na društvenim mrežama.

Izvor: Agropress