TRIBINA O MILUNKI SAVIĆ PRIVUKLA PAŽNJU NOVOSAĐANA

Tribina „Milunka Savić – heroina Gvozdenog puka“ održana u petak 30. marta u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je msr Srđan Graovac, istoričar.

Objašnjavajući na početku tribine zašto se opredelio za tematiku o „Gvozdenom puku“, Graovac je izneo podatak da sučetvrtinu svih odlikovanja koje je dobila srpska vojska tokom oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine dobili vojnici tog puka.A, reč je o svega dva odsto vojnika ukupne srpske vojske.

Drugi gvozdeni puk je učestvovao u svim poznatim bitkama: u Prvom balkanskom ratu, Kumanovskoj, Prilepskoj i Bitoljskoj bici. U Drugom balkanskom ratu 1913. godine, u borbama ovog puka sa Bugarima poginulo je 50 odsto vojnika, komandant puka, svi komandanti bataljona i svi komandiri četa. Od ovog rata, ovaj puk počinje da se naziva „Gvozdeni“. Proslavio se i u Bregalničkoj, Cerskoj i u Kolubarskoj bici.

– Milunka Savićbila je heroina tog puka, ali i cele srpske vojske i Prvog svetskog rata.Ona je najodlikovanija žena, ne samo u Prvom svetskom ratu,nego u istoriji ratovanja i ujedno je najodlikovaniji srpski vojnik tokom tih ratova – naveo je Graovac.

 Istovremeno, autor tribine se zapitao: zašto i pored svega toga, mi i dalje malo znamo o Milunki Savić? Zašto je tek nedavno ušla u školske udžbenike?

Graovac se, zatim, osvrnuo na često istican detalj u Milunkinoj biografiji da je otišla u rat umesto mlađeg brata –jedinca Milana kako bi sačuvala njega, a samim tim i porodično prezime. To je kasnije opovrgnula i sama Milunka navodeći da je njen brat bio učesnik rata.

Pošto kao žena nije imala pravo da nosi uniformu, ona je odsekla kosu, nosila steznik za grudi, uvežbala glas i prijavila seu vojsku pod imenom Milun Savić. U pojedinim dokumentima pominje se pod imenom Milutin Savić. Tako je ušla u sastav Drinske divizije i Treće armije koja će učestvovati u borbama na Kosovu i Metohiji. U sastav Gvozdenog puka ušla je tokom Prvog svetskog rata.

Milunka se istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici, te je  odlikovana Karađorđevom zvezdom sa mačevima. Godine 1915. u Makedoniji, teško ranjena povlačila se preko Albanije. Posle nekoliko meseci oporavka vratila se na Solunski front. Učestvovala je i u bici na Kajmakčalanu.

Milunka Savić (Koprivnica,1892 – Beograd,1973), u ratovima je bila ranjavana devet puta. Poštovali su je francuski velikani general Šarl de Gol i admiral Geprat. Nagrađena je najvišim odlikovanjima poput Ordena za hrabrost i medalje „Miloš Obilić”. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana Francuskim ratnim krstom s palmom, a dobila je i dva ordena Legije časti.

Posle demobilizacije 1920. godine, sunarodnici su brzo zaboravili njenu ratnu hrabrost. Radila je poslove čistačice u jednoj banci u Beogradu i uz svoju kćerku i još troje usvojene, odškolovala je i 30-oro dece iz svog rodnog sela. Tek 2013. godine, 40 godina posle njenog upokojenja, ekshumirana je iz porodične grobnice u Beogradu i sahranjena kako i dolikuje heroini –  u Aleji velikana.

Izvor : KCNS