ТРИБИНА О ЖИВОТУ МЛАДИХ ПРИПАДНИКА МАЊИНА У МАЂАРСКОЈ

Друга по реду трибина под називом „Код куће, овде и тамо”, одржана је у Сегедину. У Колегијуму „Матија Корвин”, представник Срба био је Перица Дунаи, члан Удружења „Зора”. Поред њега, на трибини су учествовали представници словачке, грчке и ромске националне мањине.

Тема трибине била је како младу генерацију привући ка традицији и култури и како да осете живот у националној мањини којој припадају. Перица је на овој трибини истакао да је он потекао из породице која припада националној мањини, и да му је деда по мајци био православни свештеник који је окупљао српски народ око себе, а да се и он труди да настави том стазом, само на другачији начин. У тинејџерским годинама се упознао са младима исте националности у језичком кампу на Балатону, када се у њему покренуо осећај да жели да још више сазна о музици, култури и фолклору свог народа.  

„У удружењу »Зора«, којем ја припадам важно нам је да укључимо младе људе кроз различите програме, не само кутурне, већ и спортске на пример, јер желимо да им понудимо различите програме како бисмо привукли све већи број младих људи, али то све мора да се почне још док су деца млада, тај подмладак је важан. Зато је јако важна школа, са којом треба имати контакт од самог почетка. А мању децу је лако привући кроз плес, музику, спорт”, рекао је Перица Дунаи.

Трибина се наставила и после завршне речи модератора Ференца Суливана, када су многобројни окупљени слушаоци желели да поставе још неко питање нашем представнику, да размене мишљења, и да поделе нека своја искуства на ову тему.

Извор: снновине