ТРИБИНА „РАТ ИЛИ ПАКТ“

У организацији Центра за друштвену стабилност, у уторак, 27. марта,  са почетком у 19 часова у конгресном центру Мастер, одржаће се трибина „Рат или пакт“.

На постављена питања покушаће да одговоре историчари Предраг Марковић, Саша Адамовић, Срђан Граовац и Помоћник покрајинског секретара за информисање и новинар Ђорђе Вукмировић.

Пуних 77 година након мартовског пуча групе официра и збацивања са власти краљевског намесништва, протеривања кнеза Павла и обарања владе Цветковић-Мачек, српска интелектуална јавност себи и даље поставља питање – Да ли је повучен прави потез? Јесу ли српски официри тих дана сачували част и достојанство народа или су земљу непромишљеношћу и авантуризмом суочили са ратом који је донео страдање библијских размера? Да ли се рат уопште могао избећи пактом или је он ипак био неизбежан? Да ли би Трећи рајх поштовао наше тихо савезништво и прокламовану неутралност или би захтевао укључивање југословенских војних ефектива у „Походу на исток“? Коначно, да ли су се пучисти претежно водили патриотизмом или интересом других држава?