ТРИБИНОМ “НИСТЕ САМИ” ПРЕВАЗИЛАЗЕ ПРЕДРАСУДЕ

Кикинда је данас била домаћин 11. трибине „Нисте сами“, одржане у оквиру истоимене кампање која има за циљ превазилажење предрасуда према младим особама са проблемима из области менталног здравља, али и са инвалидитетом. Трибину су отворили Далибор Оличков, координатор кикиндске Канцеларије за младе и Цецилија Шајбер, директорка Центра за пружање услуга социјалне зашите града Кикинде:

– Што више будемо причали, што више људи буде изрекло своје страхове, већа је шанса да се с њима суоче и да они нестану. Када говоримо о предрасудама и свакодневном животу особа са инвалидитетом, увек има простора за побољшање и то је ствар личне одговорности и става и личног учења, јер свака предрасуда настаје пре свега због незнања- изјавила је Шајбер. Пројекат „Нисте сами“ реализује се уз подршку Народне Скупштине Републике Србије, кабинета председнице Маје Гојковић, Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ-а:

– Највише се обраћамо младим људима, средњошколцима и осмацима, јер желимо да у најранијем добу пробудимо код њих емпатију. То је оно што нама као друштву фали. Из досадашњег искуства и одржаних трибина, могу да кажем да млади људи поседују емпатију. Са њима само треба разговарати и посветити им довољно пажње – рекла је Маја Мишковић, координаторка пројекта. У панел дискусији о свом животу и свакодневним изазовима са којима се сусреће говорила је Нада Глигић, уметница из Шида:

– Свест људи у овој земљи о проблемима особа са инвалидитетом је на вишем нивоу него што је то било раније. Надам се да ће овакве трибине и слични скупови успети да још више подигну ту нашу свест, да нама заиста буде још лакше. То би нам много значило- поручила је она.

Извор: Град Кикинда