ТРИНАЕСТИ „ВЕЉКОВИ ДАНИ“ У СОМБОРУ

Манифестација „Вељкови дани“ отворена је 5. новембра 2020. године у сали Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“. Тринаесте „Вељкове дане“ организовали су Сомборска библиотека и Организациони одбор Вељкових, под покровитељством Града Сомбора и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Након отварања одржан је округли сто на тему „Историја, стварност и прича: земља и људи у прози Вељка Петровића“ на ком су учествовали Горана Раичевић, Гојко Божовић, Милан Алексић и Стеван Јовићевић.

Испред Града Сомбора „Вељкове дане“ је посетила заменица градоначелника Љиљана Тица.

Другог дана манифестације, 6. новембра, у 16 часова  биће додељене награде „Гран при Голубић“ за најуспелију причу ученика основних и средњих школа у сали Дечјег одељења Градске библиотеке, у петак, 6. новембра у 16 часова.

Истог дана, у Великој сали здања Жупаније, од 18 часова за округлим столом представиће се књижевни портрет Горана Петровића, добитника награде 2018. године. О његовом делу говориће Јана Алексић, Слађана Илић, Јована Милованчевић и Драган Хамовић.

У завршном делу дводневне манифестације биће уручена награда „Вељкова голубица“ за свеукупно приповедачко стваралаштво ЈОВИЦИ АЋИНУ – за изузетан допринос приповедачкој уметности. Награду је доделио жиру у саставу: Саша Радојчић, Ђорђе Деспић и Милета Аћимовић Ивков (председник жирија).

Тринаести „Вељкови дани“ одржавају се у складу са препорученим епидемиолошким мерама и ограниченим бројем места у публици.

Извор: Град Сомбор