ТРКА СЛОБОДЕ ЧУВА СЕЋАЊЕ НА БРАНИОЦЕ ОТАЏБИНЕ

Градска општина Сурчин и Туристичка организација ГО Сурчин, у сарадњи са Удружењем ветерана 3. ратног дивизиона 250. ПВО ,,Слободно небо Србије“, Југоциклинг кампањом и Туристичком организацијом општине Пећинци, у суботу 8. јуна организовали су бициклистичку трку ,,ТРКА СЛОБОДЕ – ВОЖЊА РАТНИМ СТАЗАМА 3. РАТНОГ ДИВИЗИОНА 250. РБР ПВО“.

Трка, у дужини од 40 км, почела је у Јакову, а завршила се у Шимановцима, где су учеснике дочекали Љубица Бошковић, директорка ТО општине Пећинци, Александар Мандић, председник Савета месне заједнице Шимановци и Зоран Војкић, заменик председника Општине Пећинци, који је том приликом рекао да се нада да ће ова трка догодине бити масовнија и да ће прерасти у традицију.

“Општина Пећинци је подржала организацију ове трке, јер она чува сећање на браниоце отаџбине 1999. године, током НАТО агресије и на подвиг који су извели, јединим забележеним обарањем америчког авиона Ф117А у свету” – изјавио је Војкић и најавио да ће у парку у центру Шимановаца бити изграђена макета обореног авиона у знак сећања на те тешке, али и херојске дане.

Учесници трке били су у прилици да се на циљу, у Шимановцима, након дуге вожње, одморе, освеже и упознају са историјом овог места, а директорка ТО Љубица Бошковић рекла је да је у шимановачком парку организован и пригодан културно-уметнички програм током којег су наступили чланови Певачке групе „Свитац“ и фолклорног ансамбла Удружења „Свитац“ из Деча.

“Сваки вид сарадње између две суседне општине је значајан, поготово ако је усмерен на повезивање туристички артактивних локалитета сремског региона. Бициклисти су све значајнији део туристичке тражње на глобалном нивоу и редовни су посетиоци наших манифестација, а ова трка је била добра прилика да све учеснике упознамо са културом, историјом и традицијом Шимановаца, као и са срдачном гостољубивошћу становника овог села познатог пре свега по индустрији” – казала је Бошковић, и додала да су учесници трке обишли просторије Удружења жена “Шимановчанке”, као и Завичајну кућу где их је са историјом овог места упознао завичајни писац из Шимановаца Александар Саша Ђорђевић

Трка слободе организована је поводом завршетка Нато агресије над Србијом 1999. године, која је окончана 10.6.1999. године. За стазу дугу 40 км – Јаково, Бечмен, Петровчић, Карловчић, Сремски Михаљевци, Шимановци – изабрана су места у којима су били постављени ватрени положаји јединице 3. рд 250. рбр ПВО, одакле је гађан најсавременији НАТО авион Ф-117А.

Извор: Општина Пећинци