TRODNEVNI KNJIŽEVNI FESTIVAL „SOFA“

Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad) vas poziva na trodnevni književni festival ‘Sofa’. Zamišljen je kao književno-muzički spektakl koji treba da okupi mnoge sjajne umetnike reči na jednom mestu – na ulici, ispred knjižare Bulevar Books.

2. juna predstaviće nam se poznati filmski i pozorišni reditelj, angažvani intelektualac, pisac i esejista Goran Marković.

3. juna družimo se sa Minjom Bogavac i Sašom Savanović uz muziku po izboru Milane Nikić.

4. juna gostuju nam Dževad Karahasan, Marko Šelić Marčelo i Daniel Kovač, čijim koncertom završavamo ovogodišnji SOFA festival.

Goran Marković (Beograd, 1946), filmski i pozorišni reditelj, scenarista, esejista i pisac. Od 1965. do 1970. godine studirao je filmsku režiju u Pragu na filmskoj akademiji FAMU. Posle završenih studija radi dokumentarne filmove za televiziju. Režirao je pedesetak dokumentarnih filmova. Od 1976. godine bavi se isključivo pisanjem i režiranjem celovečernjih filmova. Do sada je snimio jedanaest filmova, uglavnom po sopstvenim scenarijima, uključujući i jednu televizijsku seriju. Napisao je sedam pozorišnih komada i režirao nekoliko pozorišnih predstava. Dobio je više od 30 domaćih i stranih nagrada i priznanja za rad na filmu i u pozorištu. Najznačajnije nagrade: dve ‘Zlatne arene’ u Puli, nagrada za najbolju režiju za film ‘Tito i ja’ u San Sebastijanu, Gran pri za ‘Kordon’ u Montrealu i ‘Sterijina nagrada’ za najbolji savremeni tekst za ‘Turneju’. Dobio je francuski Orden oficira umetnosti i književnosti. Profesor je na FDU u Beogradu. Napisao je knjigu ‘Češka škola ne postoji’, kratki roman ‘Tito i ja’, dnevničku prozu ‘Godina dana’, knjigu ‘Male tajne’ i Knjigu priča ‘Tri priče o samoubicama. Poslednja knjiga ‘Beogradski trio’ ušla je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu ove godine. Živi u Beogradu.

Milena Bogavac je spisateljica, dramaturškinja, pozorišna umetnica, slem pesnikinja i radnica u kulturi. Prijatelji je zovu Minja. Rođena je u Beogradu 1982. godine, gde je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Napisala je petnaestak pozorišnih komada. Svi su objavljeni, prevedeni na nekoliko jezika i izvedeni u više srpskih i evropskih pozorišta. Neki su i nagrađivani. Od 1999. godine, sa rediteljkom Jelenom Bogavac, radi u okviru pozorišne trupe ‘Drama Mental Studio’. Nezavisno od rada u trupi, sarađuje sa brojnim umetnicima, organizacijama i institucijama kulture. Veruje da je lično-političko, da će lepota spasiti svet i da je pozorište najmoćnija alatka društvene emancipacije.

Saša (Aleksandra) Savanović rođena je u Novom Sadu 1986. godine. Njene priče, eseji i teorijski tekstovi objavljivani su u štampanim i elektronskim magazinima, periodičnim časopisima, zbornicima i drugim publikacijama. Urednica je časopisa Zent i radi kao nezavisna istraživačica, programska urednica i projektna menadžerka u kulturi i neprofitnom sektoru. Njen prvi roman ‘Deseti život’ bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Milana Nikić je student režije na Akedemiji Umetnosti u Novom Sadu, angažovani pojedinac na više polja umetnosti.

Dževad Karahasan, bosanskohercegovački i evropski pisac, esejista i dramaturg, jedan od najznačajnijih književnika bivše Jugoslavije, koji živi i radi na relaciji Grac – Sarajevo. Bio je dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salcburgu, predavao je na univerzitetima u Sarajevu, Salcburgu, Getingemu i Berlinu. Autor je romana ‘Istočni divan’, ‘Šahrijarov prsten’, ‘Sara i Serafina’, ‘Noćno vijeće’, pripovedaka ‘Kuća za umorne’ i ‘Izvještaji iz tamnog vilajeta’, te knjiga eseja ‘O jeziku i strahu’, ‘Dnevnik selidbe’, ‘Knjiga vrtova’, ‘Šta pepeo priča’. Knjige Dževada Karahasana su prevedene na 15 jezika, i donele su mu brojne međunarodne nagrade i prestižna priznanja.

Marko Šelić Marčelo, pisac je kojem se dogodila muzika, iako hronologija objavljenih dela sugeriše da se desilo obrnuto. Objavio je studijske albume ‘De facto’, ‘Puzzle shock!’, ‘Treća strana medalje’ i ‘Deca i Sunce’, romane ‘Zajedno sami’, ‘Malterego, knjiga prva: Rubikova stolica’, ‘Malterego, knjiga druga: Higijena nesećanja’, zbirku tekstova ‘O ljudima, psima i mišima’, stotinak kolumni za razne redakcije i ‘Napet šou’, konceptualno delo koje objedinjuje peti studijski album i zbirku kolumnističko-esejističkih tekstova. Pažnju javnosti najpre je stekao tekstovima svojih pesama, kojima je zavredeo mnoga priznanja. Nekoliko godina objavljivao je kolumne u Politici, ali i u Huperu, gde je vodio i rubriku o stripovima. Ovaj angažman ovenčan je Nagradom za najboljeg mladog strip esejistu na Desetoj smotri mladih strip autora Balkana (2010), a od 2009. i poslom jednog od urednika u redakciji Veselog četvrtka, najvećeg domaćeg izdavača stripova, gde se stara o svim izdanjima Dilana Doga.

Daniel Kovač, rođen u Pančevu, jedan od osnivača i član benda Jarboli, a u poslednje vreme vodi i svoj paralelni, folklorni, muzički projekat Jesenji orkestar. Poeta, esejista, prozaista, strastveni muzičar, likovni i vizuelni umetnik, putnik i avanturista kroz um i dušu, inženjer elektrotehnike. Simbioza bajke i zdravog razuma. Napisao je četiri romana, ‘Carstvo,, Uzvodni Bluz’, ‘Logika reke, pruge i otpada’, ‘Klara i leksikon minimalnog života’.