ПОСЛЕ ТРОГОДИШЊЕГ ПРЕКИДА, У БАЧКОМ МОНОШТОРУ, ОДРЖАНА СЕДНИЦА МЕЂУВЛАДИНОГ МЕШОВИТОГ ОДБОРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ ЗА НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Чланови  међувладиног Мешовитог одбора  (ММО) Републике Србије и Републике Хрватске за националне мањине, су дводневно заседање завршили на најбољем могућем месту – Бачком Моноштору, једном од 15 сомборских  села.  Моноштор је за место наставка састанка  препоручио вековни суживот са другим  националним заједницама на подручју града Сомбора.

Наставак  седнице (први део седнице одржан је 30. јануара 2018. године у Београду) у Бачком Моноштору пратили су и  Њ.Е. Мира Николић, амбасадор Србије у Хрватској и Њ.Е. Гордан Бакота, амбасадор Хрватске у Србији.

фото: Град Сомбор

Генерални закључак  око препорука разматраних на 7. седници међувладиног Мешовитог одбора  могао би да гласи: „Бољи положај српске мањине у Хрватској и хрватске у Србији, могао би да се прошири на целокупно бољи однос између две државе“ , сагласни су др Иван Бошњак, председник српског дела ММО-а и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе и Звонко Милас председник хрватског дела ММО-а и државни секретар у Средишњем државном уреду за Хрвате изван Републике Хрватске.

Коопредседавајући ММО-а, др Иван Бошњак и Звонко Милас, истакли су да је ММО имао трогодишњи прекид у раду и да је одржавањем 7. седнице настављен рад на дефинисању нових закључака.

„С обзиром на  време између два заседања одређени број препорука је реализован и са српске и са хрватске стране и за то  је ММО  добио похвале мањина са обе стране. Питања која су остала нерешена биће  формулисана као закључци  које ћемо навести у записнику  и надамо се да ћемо у добром духу и сарадњи унапредити свакодневни живот наших грађана који припадају  српској мањини у Хрватској, односно хрватској у Србији. Чланови ММО-а  су  конструктивно пришли проблематици и очекујем да ћемо,  када се вратимо на редовне послове,  оно што смо данас донели као закључке успешније реализовати у интересу како држава, тако и свих њених грађана“ , изјавио је Бошњак.

Бошњак је навео и да питања  о политичком представљању мањина произилазе из разлика које  постоје у изборним системима Републике Хрватске и Републике Србије.

„Било је речи и о проблематици  запошљавања  припадника мањина у јавном сектору,  односно реалног сагледавања припадника мањина  запослених у јавном сектору које није задовољавајуће. Разговарали смо и о доступности уџбеника у предшколском, основном и средњошколском образовању. Друга питања су историјска и утемељена у земљи у којој смо заједнички живели и потреба да се на модеран начин одговори и на те изазове како нам се непријатне успомене из прошлости не би поново дешавале“ навео је др Бошњак и додао да ће се у препоруци навести и боља доступност ЕУ фондова, односно сарадња локалне заједнице са једне и друге обале Дунаве,  у интересу припадника националних мањина.

Звонко Милас, председник хрватског дела Мешовитог одбора изразио је задовољство избором места за наставак 7. седнице ММО.

„Више од три године нисмо разговарали, нисмо решавали препоруке,  и чињеница је да ћемо и изван ове седнице морати разговарати и усагласити се око препорука битних за обе стране. Мораћемо се састајати и мимо редовних седница ради што квалитетнијег решавања препорука за корист  мањина, како хрватској у Србији, тако и српској у Хрватској. Потребно је искористити могућност прекограничне сарадње, јер  Хрватска је већ пет година чланица Европске  уније, а Србија хода према чланству и то само по себи даје могућност стварања прекограничних пројеката који ће бити у корист обема државама, али уз укључење мањина.  Резултати  седнице биће видљиви,  и  сваки други сусрет, могао би допринети побољшању квалитета живота мањина,  односно проширењу на целокупан однос између две државе“ рекао је Милас.

Извор: Град Сомбор