TRUBADURI 2020 – ZAVRŠETAK PROJEKTA

Poslednjeg dana novembra, završena je implementacija dvogodišnjeg projekta pod nazivom „Trubaduri 2020“ (2020 Troubadours), kojeg je Udruženje Etnofest sa Palića osmislilo i sprovodilo u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Belgije (Via Lactea), Francuske (Flonflons) i Mađarske (Mediawave), uz pridruženo partnerstvo Fondacije „Novi Sad 2021“ i Centra za menadžment u kulturi iz ukrajinskog Lavova. Projekat je podržan i sufinansiran kroz program Kreativna Evropa, navodi subotica.info.

Ispunjeni su i ostvareni osnovni ciljevi projekta, a koji su uključivali transnacionalnu mobilnost umetnika i razvoj kapaciteta muzičkog sektora, kroz razmene iskustava i zajedničke nastupe širom Evrope. Istina je, svakako treba to spomenuti, da je aktuelna pandemija u mnogome poremetila planove organizatora za aktivnosti tokom 2020. godine, ali su one ipak sprovedene u okvirima koji su bili mogući. Konkretne aktivnosti na projektu su obuhvatale:

 1. Koncerte i kraće muzičke nastupe (showcases) umetnika iz više evropskih zemalja, a naši predstavnici na ovim putovanjima i događajima su bili:
  1. Tijana Stanković (Subotica, Beograd)
  2. Antal Brašnjo (Male pijace, Đer)
  3. Lazar Novkov i Frame trio / orkestar (Novi Sad)
  4. Contrabayando (Subotica)
  5. Rahat (Beograd)
  6. Miroslav Jovančić, Arpad Bakoš, Zoran Dukić (Subotica, Čantavir)
  7. Istanbul Night (Zrenjanin, Horgoš)
  8. KurtaUtca (Subotica, Senta)
  9. Duo Meu Fado (Beograd)
  10. Naked (Beograd)

Neki od navedenih umetnika su tokom 2019. godine putovali na festivale u Mađarskoj, Belgiji i Francuskoj, a ove godine, sve aktivnosti su organizovane u Subotici, Somboru i na Paliću.

 1. Festivali na kojima su nastupali naši i evropski umetnici:
  1. Mediawave (Komarom, Mađarska)
  2. Wazemmes l’ Acordion (Lil, Francuska)
  3. Etnofest (Palić), dve godine zaredom

(na Etnofestu su 2019. u okviru projekta nastupili umetnici iz 10-tak evropskih zemalja: Joan Garriga i Madjid Fahem, Rumbaristas, David Bourguignon, Yuriy Gurzhy, Meybahar, Antara, Kazan…)

 • Budapest Ritmo (Budimpešta, Mađarska)
 • Dev9t (Beograd)
 • Are you free? Festival (Dunajska Streda, Slovačka)
 • Rivierenhof (Antverpen, Belgija)
 • Eindeloss Eiland Festival (Holandija)
 • Sinksenk feesten (Kortrijk, Belgija)
 • Te nastupi na Pocket Globe ciklusu Kulturne stanice Eđšeg u Novom Sadu, Babel kampu u Balatonboglaru kraj Balatona, događajima pod nazivom Bar Mondial u kulturnom centru La Petite Fabriek u Turneu (Belgija) i dr.
 1. Putovanja vozom i muzički nastupi na železničkim stanicama (Trouba Train Trip):
  1. 2019. godine, putovanje je bilo organizovano između Brisela u Belgiji i Lila u Francuskoj, a umetnici su u toku putovanja svirali na organizovanim događajima u belgijskim gradovima Turne i Kortrijk. Više desetina umetnika je radilo zajedno, a višednevna saradnja je zabeležena i u dva video materijala: TRAILER (2 min.) https://youtu.be/D7hVP2vyesQ DOKUMENTARNI FILM „World Misic Encounters Across Europe“ (51 min.) https://youtu.be/0gkJQborGsw
  2. 2020. godine, usled situacije izazvane pandemijom virusa Covid-19, nije bilo moguće organizovati međunarodno putovanje umetnika iz Centralne Evrope do Subotice i Novog Sada. Putovanje je organizovano između Subotice i Sombora, uz nastupe domaćih umetnika. Važno je napomenuti da ovim nije narušen kvalitet projekta. Šta više! Nivo umetničkog izraza i energija koju su sa putnicima i gledaocima podelili naši umetnici, bila je fascinantna. Radujemo se činjenici da raspolažemo nepresušnim izvorom kreativnih autora u regionu. TRAILER (4 min.) https://youtu.be/g-AwfZegEFE DOKUMENTARNI FILM „The Last Trouba Train Trip“ (61 min.) https://youtu.be/58vfTR9GTck
 1. Muzičke laboratorije i mentorske sesije (TroubaLab):

Ovo su događaji kroz koji su umetnici razmenjivali iskustva, kreirali zajednički program. Oni su se odvijali u Belgiji, Mađarskoj, Francuskoj i Srbiji, često i tokom pomenutih putovanja vozom. Dok je cilj koncerata i nastupa na železničkim stanicama bio razvoj nove publike za „world music“ poližanr, osnovni cilj muzičkih laboratorija je bio razvoj individualnih potencijala umetnika, kako bi bili spremni da stupe na evropsko muzičko tržište.

—————————————————————————————————————————————-

Značajan deo producentskog tima ovog evropskog projekta su činili mnogi kreativci iz Srbije:

 • Dejan Vujinović – projektni menadžment, izvršni producent, kreativni direktor
 • Ivana Rađenović – projektni menadžment, organizacija pojedinih aktivnosti
 • Nikola Lučić – fotograf
 • Edvard Molnar – fotograf, kamerman
 • Renato Miškolci – kamerman, montažer, reditelj (2019)
 • Sabolč Sarapka – kamerman, montažer, reditelj (2020)
 • Mikloš Fleis – snimatelj zvuka
 • Danijel i Aleksandar Davčik – tonski majstori
 • Kornelija Nađ – dizajner logoa i vizuelnog identiteta projekta
 • Svetlana Ilić – web dizajn
 • i mnogi drugi.

Projekat „Trubaduri 2020“ je bio u implementaciji od 1. decembra 2018, do 30. novembra 2020. godine.
Njegovu realizaciju je omogućio pre svega program Kreativna Evropa (60%), a dalja podrška za projekat je došla od:

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Grad Subotica
Infrastruktura Železnice Srbije

Udruženje Etnofest kao jedan od partnera na projektu „Trubaduri 2020“ se zahvaljuje svima koji su omogućili da se projekat sprovede: gore navedenim pokroviteljima, medijima što su događaje ispratili (na prvom mestu RTV Pannon koja nam se pridružila na putovanju vozom u 2020. godini, subotičkim portalima gradsubotica.co.rs, subotica.com i subotica.info, Magločistaču, 7 Napu i Radio Beogradu), Desku i Anteni Deska Kreativna Evropa u Srbiji na korisnim informacijama o sprovođenju programa, prijateljima koji su pružili nesebičnu podršku i našim porodicama na istrajnosti.

Imamo osećaj da smo realizovali odličan projekat, koji svakako ima perspektivu daljeg razvoja. U tom smislu, jedva čekamo naredne konkursne mogućnosti i razvoj novih transnacionalnih partnerstava. Smatramo zaista neophodnim da se udružimo i zajednički radimo na razvoju muzičke industrije na Balkanu, u domenu onoga što najbolje poznajemo: a to je iskrena i čista energija koju sa sobom nosi „muzika sveta“, i u okviru nje muzika koju stvaraju naši mladi autori.

U nadi da ćemo od proleća pandemiju spominjati samo kao prošlost, želimo vam dobro zdravlje i srdačno vas pozdravljamo.

Izvor: subotica.info