ТУРИСТИЧКА ВАЛОРИЗАЦИЈА БАШТИНЕ ДУШАНА ПОПОВА -,,ИЗ БАНАТА, С ЉУБАВЉУ“

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се са члановима породице двоструког тајног агента Краљевине Југославије, Душана Попова, чији је турбулентан живот овековечио у својим насловима Ијан Флеминг. Ђоковић је препознао значај чињенице да је Џејмс Бонд пореклом из Војводине, стога је неопходно његову баштину сачувати од зуба времена и представити је домаћој и светској јавности, тиме је туристички валоризовати. Син чувеног „агента 007“, Марко Попов, наглашава да је сам мит о омиљеном тајном агенту донео његовом оцу бесмртност у правом смислу речи.

Путешествије мистериозног полиглоте, од дубровачког адвоката до двоструког агента британске обавештајне службе МИ6 и Краљевине Југославије, преко Абвера, Дана Д, Перл Харбора, Рио де Жанеира, Лисабона, те операција Фортитјуд, Оверлорд и Мида, и судбоносног познанства са Ијаном Флемингом, водило је трновитим, али и путем звезда. Познатији у свету као Трицикл, заљубљеник у лепе жене и брзе аутомобиле, српски „агент 007“, Душан Попов, родом из Војводине, део свог живота провео је у Новом Милошеву.

Марко Попов, човек који непрестано одржава и уздиже лик и дело свога оца, његов значај и допринос антифашистичкој борби, превасходно кроз померање фокуса агената немачког Абвера, и данас претражује и анализира доступну му документацију. Породица Попов обнавља своје богато културно-историјско наслеђе, попут породичне куће у Новом Милошеву, уз подршку локалне самоуправе. Та кућа је данас Музеј ,,Жеравица“, у оквиру ког се налази и етнолошки објекат аутентичног изгледа из 19. века, у ком ће бити изложене Душанове личне ствари, изводи из тајне документације, обавештајни реквизити, видео записи и фотографије.

Приликом сусрета са представницима ове угледне српске породице и председником општине Нови Бечеј, Сашом Максимовићем, потпредседник Ђоковић је истакао да би Секретаријат путем конкурса из области туризма, намењених локалним самоуправама за адаптацију објеката од посебног значаја и културно-историјског наслеђа у 2018. години, финансијски подржао реконструкцију и опремање туристичке инфраструктуре овог породичног здања. Ђоковић је додао да ће пружити подршку и приликом прикупљања историјске грађе која документује живот Душка Попова.

Подршка приликом обнове породичне куће представљала би својеврстан допринос Секретаријата политичкој, антифашистичкој, културној, историјској и туристичкој баштини, која је само физички у банатском месту, али је утицај оних који су то баштинили далекосежан.