ТУРНИР У УБРЗАНОМ ШАХУ – КОВИН 2018.

У суботу, 22. децембра 2018. одржан je тгрећи по реду Новогодишњи турнир у убрзаном шаху у организацији Шах клуба „Раднички“ Ковин. Првенство је одржано у галерији Центра за културу Ковин, а о догађају је известио, у име организатора, Саша Војиновић.

Учествовало је укупно 28 шахиста из Панчева, Смедерева, Опова, Алибунара, Банатског Новог Села, Ритишева, Баваништа, Мраморка и Ковина. Велика част за организатора било је присуство велемајстора Горана Тодоровића из Ковина, као и интернационалних мајстора Јована Радловачког из Панчева и Милована Ратковића из Мраморка. 

Дружење уз шаховску таблу и фигуре протекло је у пријатној атмосфери. Сви учесници заслужују похвале за борбеност и фер понашање. Вредно помена је и то да су међу посматрачима, осим верних љубитеља шаха, били и најмлађи, полазници школе шаха, које ће овај турнир додатно инспирисати у усавршавању умећа у игри на 64 поља. 

Играно је темпом 15 минута по играчу и након 9 кола као победник турнира изашао је велемајстор Горан М. Тодоровић из Ковина са 7 поена. Другопласирани је био мајсторски кандидат Милоје Ратковић из Мраморака са истим бројем поена, као и трећепласирани фиде мајстор Владимир Костић из Панчева, али обојица са слабијим додатним критеријумом по Бухолцу.

Што се тиче домаћих такмичара, чланова Шах клуба „Раднички“ Ковин, најбоље пласирани учесник је био Милорад Андрејевић са 5 поена (једанаесто место у генералном пласману). Место иза, са освојених 4 поена, заузео је Велимир Рађеновић (двадесет прво место у генералном пласману). Трећепласирани је био Јован Милојковић са 3.5 поена (двадесет друго место у генералном пласману).

Најуспешнијим такмичарима на турниру додељене су пригодне награде. Шах клуб „Раднички“ Ковин се овом приликом захваљује Центру за културу Ковин који је уступио простор и пружио неопходну техничку подршку у реализацији такмичења, у нади да ће наредне године Новогодишњи турнир, који полако прелази у традицију нашег места, окупити далеко већи број учесника и тиме допринети популаризацији ове древне игре међу младима.

Извор: Општина Ковин