У 19 ГРАДОВА ЗАПОЧЕЛИ „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је синоћ у Београду свечаном отврању манифестације „Дани Српске у Србији“ коју је уз присуство Патријарха српског г. Иринеја отворио председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је том приликом истако да иако живимо на различитим местима наша вера култура и језик су исти те да су везе народа са две обале Дрине све чвршће. Он је додао да у прилог томе говоре бројни реализовани пројекти између Републике Српске и Србије.

У програмима овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“ током шест предстојећих дана у 19 градова Србије, Српску ће са више од 35 извођења предствити научне културне и уметничке институције, професионална и аматерска позоришта и трупе, културно-уметничка друштва као и самостални уметници, глумци и књижевници.

Свечаности су присуствовали бројни званичници Српске и Србије, академици и књижевници а осим секертара Бјелића испред Покрајинске владе почетак манифестације су пратили и покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић као и секеретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ Новом Саду одржаће се током 5. и 6. септембра. Првог дана у Културном центру Новог Сада биће уприличено музичко вече, а наредног на Тргу слободе, културно-уметнички програм „Стазама завичаја“ где ће у организацији Фонда за пружање помоћи избеглим прогнаним и расељеним лицима и Представништва Републике Српске у Србији, гостовати велика смотра српског фолклорног ансамбла и певачке групе из Србије, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.

Учесници на концерту „Стазама завичаја“ у Новом Саду су:

– КУД „Веселин Маслеша“ из Бања Луке
– КУД „Романијска луча“ – Соколац
– КУД „Сwисслион Алат“ – Требиње
– Ансамбл народних игара – Вуковар
-Фолклорни ансамбл „Вила“ – Нови Сад
-Мушка певачка група „Звуци с камена“ – Нови Сад
-Мушка певачка група „Дар Завичаја“ – Младеново
-Женска певачка група „Гендар“ – Челарево
-Женска певачка група „Извор“ – Наково
-Диплар Милан Вашалић.

Видимо се!