U BAČKOM PETROVCU OBELEŽEN 28. OKTOBAR

Već 78. godinu Opština Bački Petrovac kao i njeni građani brižljivo neguju uspomenu na žrtve okupatora i pale borce u NOR-u. Tim povodom je u ponedeljak 28. oktobra 2019. godine sa početkom u 10.00 časova u dvorištu Slovačkog vojvođanskog pozorišta obeleženo sećanje na iste polaganjem venaca i kratkim kulturno-umetničkim programom. Vence su položili poslanica u Skupštini APV Tatiana Vujačić i predsednik opštine Srđan Simić koji se ujedno i obratio skupu.


Nakon programa povorka je peške krenula na zajedničku grobnicu palih boraca na partizansko groblјe, gde su venac i cveće položili predstavnici opštine i predstavnice iz Udruženja petrovačkih žena. Ovom prilikom prisutnima se obratio predsednik Saveta MZ Bački Petrovac Ondrej Bovđiš, pročitana je pesma Pavla Bohuša u interpretaciji Rastislava Labata i odrecitovana pesma „Konopa“ u interpretaciji učenica Gimnazije „Jan Kolar“ Bački Petrovac.
Radi podsećanja, već 1941. godine u Petrovcu se organizovano ušlo u borbu protiv fašističkog okupatora a ubrzo su pale i prve žrtve. Posle široke akcije paljenja skladišta kudelja u septembru 1941. godine, početkom oktobra uhapšeno je na desetine aktivista a 28. oktobra 1941. godine u dvorištu tadašnje opštinske kuće obešeno je osam prvoboraca (Rudo Hrubik, Branislav Mokić, Ljubomir Doroslovački, Pavel Đuga, Jan Marčok, Martin Hrubik, Jan Labat i Jovan Žeravljev ). Ostali su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.
U NOR-u je učestvovalo ukupno 800 Petrovčana, od čega je 72 položilo svoje živote na oltar slobode. A sa područja cele opštine u NOR-u je uzelo učešće oko 1500 boraca.