„У БОЈАМА ДЕЦЕ“ – МАНИФЕСТАЦИЈА ИГРЕ, ЗНАЊА И РАЗМЕНЕ ИСКУСТАВА

Другу годину заредом, у организацији Удружења сомборских учитеља, данас је у Сомбору одржана манифестација „У бојама деце“, уз подршку Града Сомбора. Манифестација окупља ученике и учитеље из Србије и земаља региона, као и све оне који се уз учитеље радо укључе у креирање занимљивих, едукативних и квалитетних садржаја намењених деци.

На свечаном отварању, у Народном позоришту Сомбор, председница Удружења Ружица Вукељић нагласила је да су учитељи истовремено више људи, на више места, они чији се ликови можда забораве, али чије се личности и наука заувек памте кроз успехе њихових ђака. „Ми говоримо најгласније када најпажљивије слушамо и наш највећи дар јесте да се са пуно поштовања учимо од наших ђака. Материјално богатство дефинитивно није наш циљ, али ми по читав дан проналазимо богатсво у тражењу нових могућностикојима наши ђаци могу да искористе свој таленат. Ми смо најсрећнији од свих који раде, зато што знамо да то што радимо и градимо са љубављу и истином остаје заувек“, рекла је приликом отварања Ружица Вукељић.

Заменица градоначелника Љиљана Тица овом приликом истакла је важност овакве манифестације за учитеље и за град са тако дугом историјом и традицијом образовања као што је Сомбор. „У време ових транзиција, друштвених промена, када је и дете и образовање у једном посебном процесу, а сведоци смо напретка науке и технолошког развоја, образовање и образовање деце је јако значајна ствар, при томе, састанци учитеља који су велики период свог живота посветили деци и раду са децом је драгоцен. Размена искустава, знања и оно све што је током свог рада наишао са децом је немерљива. То мора да се вреднује, то мора да се обнавља и то је ванвременска вредност“ рекла је заменица градоначелника.

Присутне су поздравили и Весна Штајнер испред Школске управе, Милан Стакић, директор Центра за стручно усавршавање запослених у образовању и Игор Рил, заменик главног и одговорног уредника „Политикиног забавника“, а на отварању су наступили Дечији хор „Теслини славуји“ ОШ „Никола Тесла“ из Кљајићева, рецитаторска и луткарска секција ОШ „Иво Лола Рибар“ и Дечији хор Сомборског певачког друштва „Шарени вокали“.

Организатори су овом приликом уручили захвалнице пријатељима Удружења.

У оквиру манифестације данас је одржана онлајн конференција тему  „Значај дечјих часописа у  васпитању и образовању“ намењена учитељима, а предавачи су са факултета  из Београда, Новог Сада, Сомбора, али и из реда издавача часописа и књига.   Део манифестације посвећен је учитељима пензионерима за које се организује пригодни програм и интерактивно предавање на тему  „Лепоте и изазови пензионерског живота“. У Спортском центру „Соко“ органозоване су радионице сламарства, авиомоделарства, ревија старих и заборављених игара, такмичење између две ватре, као и изложба радова на тему „Хероји нашег доба 3“ која је посвећена ватрогасцима спасиоцима, а у сарадњи са  Ватрогасном станицом Сомбор приређен је и пена парти.

Извор: Град Сомбор