У БРИСЕЛУ ПРЕДСТАВЉЕНЕ ОМЛАДИНСКЕ ПОЛИТИКЕ НОВОГ САДА И ВОЈВОДИНЕ

У Бриселу је претходне седмице одржана традиционална Европска недеља региона и градова (ЕНРГ), највећа манифестација ове врсте која је окупила бројне представнике региона и градова широм европског континента. Делегација АП Војводине, предвођена председником Скупштине АПВ Иштваном Пастором, је боравила у радној посети Бриселу и том приликом поред званичног пријема за наше партнере у Бриселу имала и више формалних, односно неформалних састанака.

Такође, као и претходних година, Канцеларија АП Војводине у Бриселу је у име АП Војводине била део званичног партнерства са другим европским регионима и градовима како би заједно презентовали социјалне политике и резултате у тој области.

Град Нови Сад је ове године Омладинска престоница Европе, а како су заједничким снагама Града и Покрајинске владе спроведени значајни програми и мере унапређења услова за омладину на територији покрајине, Канцеларија АП Војводине у Бриселу је одлучила да овогодишње представљање буде посвећено управо тој теми. Тако су 8. октобра 2019. у седишту Комитета региона у Бриселу европској публици представљене активности Фондације ”ОПЕНС19” која у име Града, односно у име Омладинске престонице Европе спроводи низ активности кроз бројне пројекте. У име фондације, на партнерској конференцији говорила је Катарина Живковић.  

Овом презентацијом, АП Војводина је такође допринела заједничкој теми омладинских и социјалних политика, о којима су говорили и други партнери, а међу њима следећи региони и градови: Алпски еурорегион (Јужни Тирол, Трентино, Тирол); Корушка (Аустрија); Унија општина региона Атика (Грчка); Венето, Марке, Фриули Венеција Ђулија (Италија); Норланд (Норвешка); Поморски регион, Кујавско-поморски регион (Пољска); Буш ду Рон, Марсеј (Француска); Град Кастељон и Кастиља ла Манча (Шпанија).