У ЧАСТ НОВОГ ХЛЕБНОГ ЖИТА ОДРЖАНЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ ЖЕТЕЛАЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Предајом  хлеба од новог жита градоначелници града Сомбора Душанки  Голубовић, у недељу, 22 јула у Сомбору су прослављене традиционалне жетелачке свечаности „Дужионица“ и „Дужијанца“.

Oкончање жетве пшенице и принос плода хлебног жита свечаним дефилеом учесника манифестације одевеним у народне ношње овдашњих Буњеваца и Хрвата, организовали су УГ „Буњевачко коло“ и ХКУД „Владимир Назор“.

„Дужионица“ и „Дужијанца“ се приређује као захвала природи и богу за добар род, пре свега пшенице. За ову прилику се пече хлеб од новог жита, који се касније односи у цркву на освећење, а потом се предаје неком од градских великодостојника, као поклон народу. Тако је било и ове године.

Свечаност завршетка овогодишње жетве започела је светом мисом у цркви Светог тројства у присуству многобројних грађана, представника савета националних мањина и гостију. Након свечане мисе, учисници манифестације упутили су се у Скупштину града, где су у свечаној сали Жупаније градоначелници Душанки Голубовић, предали два хлеба, оба направљена од првог овогодишњег брашна.

Захваливши се организаторима који су на себе преузели и ове године да организују ову веома значајну манифестацију, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је истакла да ова манифестација фаворизује све оне вредности које сматрамо добрим, корисним и пожељним у нашој заједници. Организатори „Дужионице“ тј „Дужијанце“ се труде да сачувају обичаје Буњеваца  и Хрвата али пре свега Сомбораца који су одувек живели на Панонској земљи  и живели од земље гледајући у небо.

„ Ова манифестација није само захвала за плодове које нам даје земља, како би уживали у њима и преживели до следеће године, већ њом обележавамо и то што су Сомборци одувек везани за земљу. Ово је прилика да певамо Сомборске песме како  би смо афирмисали традицију и културу и Буњеваца и Хрвата из Сомбора и у том смислу гајили нешто што се зове традиција, нешто што се зове обичај, али пре свега нешто што чини културу и културни идентитет овог краја“ истакла је Душанка Голубовић градоначелница Сомбора примајући хлеб од бандаша и бандашица испред УГ „Буњевачко коло“  и  ХКУД-а „Владимир Назор“.

Уручењу хлеба умешеног од новог брашна а потом пријему, присуствовали су амбасадор Хрватске у Србији Гордан Бакота, представници Националног савета Буњевачке националне мањине на челу са председницом др Сузаном Кујунџић Остојић, председник Хрватског националног већа (ХНВ) Славен Бачић са члановима Хрватског националног већа, представници УГ „Буњевачко коло“  као и ХКУД-а „Владимир Назор“ и други угледни гости.

Свечаности у Жупанији су присуствовали и др Владо Бабић, народни посланик, примаријус др Зоран Парчетић, председник скупштине града Сомбора, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице као и Иван Шимунов и Бранислав Сворцан, помоћници градоначелнице Града Сомбора.

Извор : Град Сомбор