У ЦЕНТРУ КИКИНДЕ ТРЕНУТНО ОКО 150 СОВА, ОДРЖАН ЈУБИЛАРНИ 10. “СОВЕМБАР”

Традиционалним квизом “Свет сова ушара”, сајмом необичних рукотворинама наших основаца и средњошколаца, али и неизоставном “Сова патролом”, у Кикинди се приводи крају популарни “Совембар”, манифестација која наш град популаризује као највеће урбано зимовалиште сова утина на планети. У квизу знања најбољи су били ученици ОШ “Вук Караџић”. Друго место припало је њихових вршњацима из ОШ “Свети Сава”, а треће ОШ “Иво Лола Рибар” из Нових Козараца. Учеснике 10. јубиларног “Совембра”и квиза знања поздравио је Младен Богдан, председник градске Скупштине:

– Кикинда је препознатљива и по совама ушарама. Овде смо да пружимо подршку деци и кажемо им да је важно да знају многе ствари о совама. Истовремено, ово је лепа промоција нашег града. Едукативни значај “Совембра” је од немерљивог значаја за нашу децу- навео је Богдан. Првом зимском бројању сова присуствовао је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије:

-Због топлог времена, сове нису присутне у великом броју, а и у овој “Сова патроли” су нам помогли најмлађи Кикинђани. На крошњама стабала око православне цркве смо избројали око 90 сова. У овом тренутку, у центру Кикинде, налазо се око 150 ушара. За крај новембра и овако топло време, то је просечан број сова ушара. Кикинђани су и овога пута потврдили да су добри домаћини и да разумеју шта совама треба. Сове им враћају тако што им је центар Кикинде омиљена дестинација, а ово је највеће урбано зимовалишту сова утина на планети- казао је Ружић и похвалио Градску управу и њене напоре да повећа проценат пошумљености, а нарочито у сеоским срединама:

-Ми ћемо донирати неколико стотина младица храста. Надам се да ће, дугорочно гледано, и то допринети да сове овде остану. Као што је познато, у центру Кикинде, 2009. године, орнитолози су избројали чак 743 сове утине. То је и рекордан број- додао је Ружић.

Извор: Град Кикинда