У ДЕЧУ УРУЧЕНЕ ПОВЕЉЕ МЕЛАНИЈИНА ЗЛАТНА НИТ И СПАСОВДАНСКЕ ПЛАКЕТЕ

Удружење Социо-екологично и Црквена општина Деч организовали су 16. јуна, у месном храму вече у част Мајке Меланије, прве српске игуманије после средњег века, рођене у Дечу. Током вечери, наступила је певачка група Свитац изводећи духовне песме, као и песму посвећену игуманији Меланији, за коју је текст написао Миломир Обрадовић из Деча, а музику дипломирана диригенткиња Бојана Радивојевић из Брестача.

По речима Ружице Мркаљ из удружења Социо-екологично, игуманија Меланија је, за живота, много учинила, не само за Деч, већ и за свако место где је боравила, било да је у питању очување хришћанских врлина, хуманитарни рад, образовање или стваралаштво. То је био разлог, додаје Мркаљ, да је удружење Социо-екологично, у сарадњи са црквеном општином Деч, уручило повеље “Меланијина златна нит” женама које су оставиле траг у историји села.

Према речима протојереја Недељка Ковача, уручено је 15 повеља од тога 6 постхумно. Добитнице признања су: игуманија Теодора, Олгица Трифковић, Милица Стојковић, Милена Недељковић, Ружица Стојковић, Вера Живановић, Верица Видицки, Зорица Гребовић и Ружица Мркаљ, док су постхумно повеље добиле Мирјана Видицки, Ангелина Ћирак, Крстина Максимовић, Ђурђевка Никић, Јованка Живановић и Видосава Радојевић.

Поред бројне публике и свештенства, вечери је присуствовала и мати Теодора (Васић), игуманија манастира Ваведење из Београда, која је ауторка књиге “Прва српска игуманија после средњег века” из које су, на концерту, читани делови о Меланијином животу. Према речина архијерерског намесника пећиначког протојереја Бојана Мијановића, то је први пут да је, бар судећи по летопису, нека игуманија посетила наше намесништво.

Неколико дана раније, Удружење Социо-екологично и Црквена општина Деч уручили су и Спасовданске плакете мештанима који су, свако из свог домена, на најбољи начин промовисали или помогли село – Општини Пећинци, бројним фирмама из наше општине и појединцима који су помогли развоју храма у Дечу. Такође, уручене су плакете и ђацима из Деча за постигнуте одличне резултате у учењу и на такмичењима. Плакете је добило 37 основаца, 2 средњошколца и 1 студент.

Извор: Општина Пећинци