У ДЕЛИБЛАТСКОЈ ПЕШЧАРИ РАСТЕ – КИКИРИКИ

Пољопривредник Драгиша Весковић одлучио је да узгаја неуобичајену биљку за наше поднебље. На песку у Делиблатској пешчари расте – кикирики. За сада је то на малој површини, али Драгиша жели да прошири производњу.

Да је Делиблатска пешчара погодна за винограде то се већ зна али да успева и Кикирики то је до сада било мало познато. Драгиша Весковић тврди да је делиблатски песак добар за кикирики и он га већ годинама узгаја. Тренутно само за своје потребе али размишља да прошири производњу.

„Мислим да му одговара песак зато што је то ипак мекша земља и одговара му влага. Кад је суша не реагује добро. Берем га крајем септембра,зреле чаурице оставим да се мало осуше и после се пржи или како ко већ воли.“

Улагања нису велика, само семе и мотика, без икакве хемије. Ове године је посејао 320 кућица и очекује да ће добити око 150 килограма.

„Ове године сам први пут сејао кикирики у чаури,п ретходних година сам семенке. Видим да је јако лепо никао, чак можда и брже него из семена. Кад би се посејао један ланац, мислим да би била јако добра зарада, боља и од пшенице, кукуруза. На овом мом парчету од 320 кућица мислим да ћу имати 150 кг пута 400 динара па рачунајте – то је нека пара“, каже Драгиша.

Оно што Драгиши задаје муке је слепо куче које живи под земљом и једе плод, али и јелени којих има доста у Делиблатској пешчари и који често газе засад.

У јужном Банату углавном се пољопривредници баве ратарском производњом, за производњу алтернативних биљака опредељују се тек поједници и то на малим површинама. Управо би таква производња могла да донесе зараду, а то сматра и наш саговорник, бар када је кикирики у питању.

Извор: РТВ