У ДОБРИНЦИМА ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК РАДА ИТАЛИЈАНСКЕ ФАБРИКЕ САЛАТА ЛА ЛИНЕА ВЕРДЕ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић обишао је, заједно са републичким министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, италијанску фабрику салата Ла Линеа Верде у Добринцима, у општини Рума, која данас свечано обележава почетак рада.

На отварању нове фабрике за прераду и паковање поврћа овог италијанског произвођача, која је шеста по реду, и прва у Србији, уз власника Ђузепеа Батаљоле, били су присутни и председник општине Рума Слађан Манчић, као и представници Амбасаде Италије у Србији.

У фабрици која се простире на 6.000 квадратних метара ће се, пре свега, производити и паковати салатни оброк и, како су званичници навели, планирано је поред тренутно 70 запослених, запошљавање до 150 радника у пуном капацитету трогодишње реализације пројекта. Многа мала пољопривредна газдинства имаће прилику да буду кооперанти овог италијанског инвеститора, који је извозно орјентисан.

Др Вук Радојевић је, поздрављајући присутне у Добринцима, изразио задовољство што је ова италијанска компанија за инвестицију, вредну 10 милиона евра у првој фази, изабрала Србију. и поручио да је то уједно сигнал другим инвеститорима да су Војводина и Србија добро место за улагање.

“Овакви инвеститори и овакве инвестиције у прерађивачке капацитете јесу нешто што је преко потребно пољопривреди Војводине и Србије, јер се на овај начин стварају предуслови за производњу финалних производа а потом и за извоз тих производа са додатом вредношћу. Повртарска производња је развијена на територији општине Рума, где је према подацима 1.500 хектара под повртарском производњом. За две године рада, Покрајинска влада је са пољопривредницима румске општине инвестирала у 36 пројеката намењених пластеничкој производњи и реализовала око 290 инвестиција у системе за наводњавање, претежно у повртарској производњи”, истакао је Радојевић и навео да вредност тих инвестиција износи преко 170 милиона динара.

Радојевић је наглaсио да овакве инвестиције, поред отварања нових радних места имају изузетан значај и у могућим кооперантским односима, дакле отварају једну нову могућност повртарима са овог подручја да уз субвенције које добијају од Покрајинске владе могу да унапреде своју повртарску производњу и достигну ниво, који је неопходан оваквој реномираној светској компанији.

Радојевић је подсетио да ресорни секретаријат додатан импулс развоју повртарства даје и кроз међународни пројекат AGRINNO, у оквиру којег се реализује инвестиција у најсавременије пластенике. Један овакав је управо, како је Радојевић подсетио, отворен на Научном институту за ратарство и повртарство у Новом Саду, а још три ће бити отворена у средњим пољопривредним школама у Футогу, Вршцу и Руми.

Ресорни секретар је позвао пољопривреднике из општине Рума да искористе актуелне конкурсе Секретаријата за подршку у области агробизнису, како би унапредили своју производњу и привредни развој овог краја.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је држава одобрила 24 пројекта у прерађивачки сектор и генетско унапређивање сточног фонда. Један од таквих пројеката је управо и фабрика Ла Линеа Верде, која, како је рекао министар, представља Јувентус у прерађивачкој индустрији.

“Ово је фабрика на селу, која је изграђена на месту где нико није могао да претпостави. Сада ће пољопривредници који ту живе имати и прилику да своје поврће продају управо овој фабрици”, рекао је Недимовић.

Представници Министарства за пољопривреду уручили су овом приликом компанији Ла Линеа Верде уговор о закупу пољопривредног земљишта у државној својини по основу права првенства закупа. Реч је о близу 97 хектара обрадиве површине за пластеничку производњу, која се налази у суседним Краљевцима.

Председник општине Рума Слађан Манчић је рекао да је ова инвестиција вредна за људе који овде живе и захвалио се свима који су је препознали , а посебно задовољство је истакао када је реч о уговору на закуп земљишта, који ће према његовом уверењу ова италијанска компанија брзо ставити у погон на корист овог краја. Како је рекао важно је да људи који овде живе ту и остану, те да Добринци и Краљевци могу да напредују и привредно се развијају.

Ла Линеа Верде је компанија, која је прерасла од мале породичне фирме до мултинационале компаније, указао је први човек ове компаније Ђузепе Батаљоле , који се захвалио на одличној сарадњи и разумевању оствареном са представницима свих нивоа власти.