У ГАЈДОБРИ ЗАВРШЕНА РАШТАНИЈАДА 2019.

Последњег дана викенда, у недељу, 14. 07. 2019, традиционалним кувањем раштана, изложбом старих јела, рукотворина и алата Удружења „Традиција”, као и јуначким надметањима, завршена је овогодишња Раштанијада у Гајдобри.

Од спортских надметања, ту је било надвлачење штапа и коноп(ц)а, скок удаљ у коме се истакао активни мештанин у деветој деценији живота, као и бацање камена с рамена.

Што се тиче надвлачења конопца, морамо истаћи да је први пут у овој дисциплини победила млада екипа дечака и девојчица. Сви они су из исте улице а били су прописно и униформисани. Један тата се похвалио да је улица мала, али срећом имају пуно дечице. Да би постојао ферплеј, 8 малишана се супротставило екипи од пет одраслих. Овим путем им честитамо што су показали интересовање у очувању традиције својих предака и срчаност на терену.

За кување раштана било је пријављено преко 20 екипа, с тим да због најављеног лошег времена нису дошли пријављени из Новог Сада, тако да се 17 екипа окушало за котлићем. Жири је имао тежак задатак, а да би све било по пропису, узорци су били шифрирани. Прво место за кувани раштан освојила је екипа Грав, друго место је припало екипи Пад у рај а треће место је освојио Камп Ђурасовић.

Иако се може помислити да је кувани раштан јело у ком нису могуће велике варијације будући да у јело улази само 5 намирница (месо, раштан, со, вода и кромпир), у сервираним тањирима смо видели да су нека јела течнија, нека гушћа, понегде је кромпир изгњечен, цео или у малим комадима. Наравно, постојале су разлике и у начину сервирања, као и мале тајне у зачињавању. Све ово се кувало 4 сата на лаганој ватри, углавном без већег мешања у котлићу.

Како смо чули од Владимира Шушића, једног од организатора, ове године је постојала и мала незгода што је нека буба уништила раштан у баштама. Ипак су се снашли, а део свежег раштана донели су и несебично поделили и гости, и то кажу, оног најбољег раштана из старог завичаја – Поповог поља у Херцеговини.

Ову величанствену манифестацију украсила је својом песмом и Татјана Павловић из Гајдобре.

За Војвођанске: В. Раонић и Медија портал;

Галерију фотографија погледајте у наставку: