У ГРАДСКОЈ БАШТИ ОДРЖАН 4. БАНАТСКИ ФЕСТИВАЛ ВИНА УЗ УЧЕШЋЕ ВИШЕ ОД ПЕДЕСЕТ ВИНАРИЈА И УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА НАЈБОЉИМ ВИНАРИМА

Градоначелник Симо Салапура свечано је јуче, у Градској башти, отворио 4. Банатски фестивал вина, на коме се представило више од 50 винарија.Организатори манифестације су Град Зрењанин, Туристичка организација града Зрењанина и Културни центар Зрењанина, уз подршку магазина „Вино & Фино“, а пријатељи манифестације су компаније „Млекопродукт“ и „Гомеx“.

Градоначелник је отварајући манифестацију истакао да је Банатски фестивал вина испунио очекивања и да је циљ организатора да се сваке године подиже ниво, теда је због тога фестивал ове године организован у прелепом амбијенту Градске баште.- Овде смо у новом амбијенту који, верујем, може да дочара све оне укусе која дају вина Баната, али и вина ван граница наше земље – рекао је градоначелник и пожелео свима добродошлицу на Фестивал уз очекивање да ће се следеће године, уз још више посетилаца, представити још већи број излагача и ван граница наше државе.

Посебно је поздравио директора Аграрног фонда Града Требиња, Веселина Дутину са којим је касније одржао састанак.- Требиње је познато по винима и многим лепим стварима. Ми покушавамо да кроз сличну причу подржимо наше мале винаре, јер, ми смо овде на неки начин и традиционално везани за производњу вина, посебно у нашим насељеним местима и управо кроз акцију „Да нам села буду ближа“ и обилазакнасељених места, наши су нам винари „шапнули“ да им треба подстицај. У том смислу Град је расписао конкурс за мала и средња газдинства, где могу да конкуришу и наши винари и дамо им подстицајна средства да развијамо и ову грану и уједно промовишемо наш град и регион – рекао је градоначелник.

Игор Луковић, главни и одговорни уредник часописа „Вино & Фино“ указао је да је Зрењанин град у коме винска култура може да се развије и да град и околина имају потенцијал за квалитетна вина. Винари, казао је, не морају да купују грожђе са плантажа из других крајева, јер су показалида већ сада праве феноменална вина.

У оквиру фестивала проглашени и победници избора за најбоља вина Баната у организацији локалног Клуба вина из Зрењанина, а признања им је уручиоградоначелник Салапура.Како је речено, већ традиционлано, по десети пут, у организацији Клуба вина из Зрењанина, ове године у Каштелу Ечка одржано је оцењивање за Најбоље вино Баната. Преко 80 узорака вина оцењивало је једанаесторо искусних винских судија, а међу њима и судије чувеног Декантера, затим енолози, професори факултета, искусни сомелијери.

Трофеј за најбоље бело вино, у професионалној конкуренцији, освојио је бели Бургундац 2022. винарије „Кепул“ из Иђоша, а за најбоље црвено вино проглашен је Cabernet Sauvignon 2019. винарије „Галот“ из Банатског Карловца, док је као најбољи розе оцењен – Randes Roze2021. винарије „Драгић“ из Зрењанина.У категорији аматерских вина, најбоље бело вино је Cuvee Blanc 2022. гараже „Звекић“ из Зрењанина, најбоље црвено виноCabernet Franc 2022. винара Ивана Урошевића, а најбоље розе вино у тој категорији је Круна Клара 2022. винарије „Драган“.

Гости су могли да уживају и у винима и у разговорима са људима који су их створили, а уз добру храну и богат музички програм, љубитељи вина били су у прилици да дегустирају вина из Шумадије, Срема, Жупе, Баната, Суботице и осталих виногорја Србије, уз госте из БиХ, Северне Македоније, Хрватске, Румуније и Словеније, међу којима су и нека славна имена, праве звезде регионалне, али и светске винске сцене.

Посетиоцима је представљена и селекција аутентичних залогаја са географским пореклом у оквиру 23. Банатских вредних руку, манифестације од значаја за град Зрењанин.

Извор: Град Зрењанин