У ЈУНУ ОТКРИВЕНО 29 „СЛЕПИХ ПУТНИКА“ У ПРИКОЛИЦАМА КАМИОНА

Цариници су током јуна 2018. године на неколико најфреквентнијих граничних прелаза осујетили 29 илегалних прелазака преко државне границе.

Последњи у низу безуспешних покушаја догодио се 20. јуна, када је камион бугарских регистарских ознака који је из Бугарске ка Италији превозио фолију стигао до граничног прелаза Шид. Возач камиона је рекао да сумња да се у приколици  налазе мигранти, јер је приметио трагове на њој. Царински службеници  су заиста прегледом товарног дела открили једног сакривеног Авганистанца.

На Шиду је и 13. јуна пронађен још један Авганистанац у камиону турских регистарских ознака који је превозио ауто-делове и текстил из Турске ка Холандији. Возач је том приликом рекао да је посумњао да се неко налази у приколици јер је видео пресечену цераду на крову.

И на Батровцима је истог дана скенер показао пет силуета, како се испоставило Авганистанаца, у товарном делу камиона македонских регистарских ознака који је из те земље превозио камене плоче, ПВЦ прозоре и врата, као и намештај за швајцарско тржиште.

Цариници на Шиду су и 12. јуна открили једног Либијца у товару челичних гредица које је камион смедеревских регистарских ознака транспортовао из Србије ка Италији. Тада је 41-годишњи возач камиона, држављанин Хрватске, цариницима пријавио да је на палетарнику испод товара видео мигранта.

На Шиду је и 4. јуна забележено да су два Пакистанца покушала да илегално пређу границу са Хрватском сакривена у камиону македонских регистарских ознака који је из Македоније за белгијско тржиште превозио металну конструкцију. Возач је цариницима рекао да је правио паузу у близини Београда, а да је, након што се вратио у камион, приметио да је царинска сајла оштећена.

На Батровцима је 6. јуна снимак са скенера показао силуету Авганистанца у камиону турских регистарских ознака који се кретао од те земље ка Швајцарској, превозећи текстил у ролнама, електро-опрему и кухињске елементе.

И дан раније је на истом граничном прелазу скенер открио двојицу младића из Бангладеша сакривене  међу умиваоницима и санитарном робом које је камион турских регистарских ознака превозио на релацији Турска – Немачка.

На Батровцима су 1. јуна помоћу скенера откривена два покушаја илегалног преласка границе. Тада су у камиону турских таблица који је саобраћао од те земље ка Француској, превозећи ауто-делове, пронађени двојица Иранаца и Пакистанац.

Други покушај истога дана откривен је и у камиону српских регистарских ознака који је из наше земље ка Италији превозио самолепљиве траке. Тада је скенер у товарном делу показао људске силуете, а радило се, како се испоставило, о четворици Авганистанаца.

„Слепи путници“ покушавају да се домогну Западне Европе и преко границе са Мађарском, па су тако на Хоргошу током овог месеца забележена три безуспешна покушаја.

Последњи случај забележен је 11. јуна, када су цариници у шлеперу македонских регистарских ознака који је из Македоније за аустријско тржиште превозио товар радних јакни и панталона пронашли четири  илегалца.

Двојица сакривених Авганистанаца откривена су и 5. јуна у камиону македонских таблица који је превозио металне цеви на релацији Македонија – Чешка.

Дан раније су тројица Авганистанаца без упеха покушала да се камуфлирани у товару стиропора који је из Албаније ка Немачкој транспортовао шлепер албанских регистарских ознака без исправа пребаце преко границе.