У КАМЕНИЦУ СТИЖУ ДВА НОВА АПАРАТА ЗА ЗРАЧЕЊЕ

Институт за онкологију Војводине у Сремској Каменици ускоро ће добити два нова линеарна акцелератора и ЦТ симулатор за лечење и зрачну терапију пацијената са најтежим болестима у Војводини.

То су потврдили министар здравља др Златибор Лончар и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић, који су посетили Институт у Сремској Каменици, где су у току грађевински радови на проширењу капацитета за зрачну терапију.

Приликом обиласка радова, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је да је ово највећи пројекат који Покрајинска влада и Министарство здравља раде заједно, као и да ће пројекат допринети да се реши оно што нам је највећи проблем у здравственом сектору, а то су листе чекања за онколошке пацијенте. Набавком и инсталирањем најсавременијих медицинских апарата, како је рекао секретар Гојковић, Институт за онкологију у потпуности ће решити проблем листа чекања за све онколошке пацијенте на територији АП Војводине, којима је овакав вид терапије неопходан.

Министар здравља Златибор Лончар подсетио је да је један од главних приоритета Министарства здравља унапређење положаја људи оболелих од карционома.
„У том циљу, у претходних неколико година, обезбедили смо велика финансијска средства, набавили смо више од 10 нових акцелератора, изградили Онкологију 2, Центар за Х нож и Центар за Гама нож. Резултат свега тога јесте значајно бољи положај онколошких пацијената у Србији, јер наша земља данас, осим тога што испуњава светске критеријуме по броју апарата за зрачну терапију по глави становника, односно на 250.000 становника долази један апарат, има у овој области и најсавременију опрему и апарате најновије генерације“, изјавио је министар Лончар.

Са два нова линеарна акцеларатора и једним ЦТ симулатором, уз пратећу опрему и потребне грађевинске радове на реконструкцији дела објекта за зрачну терапију Института за онкологију Војводине, у вредности од 6,6 милиона евра, нагласио је Лончар, ми додатно унапређујемо те већ достигнуте високе међународне стандарде, и настављамо да обезбеђујемо уједначен квалитет радиотерапијских услуга на читавој територији наше земље.

Финансирање радиотерапијске опреме за Институт за онкологију Војводине део је другог пројекта развоја здравства Србије који спроводи Министарство здравља, у циљу унапређења система здравствене заштите. Завршетак радова планиран је за шест месеци.