У КАРЛОВЧИЋУ ОБЕЛЕЖЕНО 25. ГОДИНА ОД ОБАРАЊА АВИОНА Ф16

На борбеном положају у атару Карловчића, пре тачно 25 година, 1999. године боравила је 250. ракетна бригада ПВО Југославије на челу са генералом Мирославом Лазовићем и пуковником Золтаном Данијем, која је 2. маја оборила амерички авион Ф16.

У знак сећања на тај дан, представници тадашње 250. ракетне бригаде посетили су 2. маја Карловчић, где су их дочекали представници Месне заједнице – Јован Деврња и Милан Степановић и пећиначке локалне самоуправе – Зоран Војкић, заменик председника Општине Пећинци и Александар Мандић, покрајински посланик, а међу гостима су били и пуковник у пензији Золтан Дани и генерал у пензији Мирослав Лазовић.

Гости и домаћини обишли су место дејствовања 250. ракетне бригаде где је оборен авион Ф16, а заменик председника Војкић је, том приликом, истакао да се овакви датуми и догађаји морају чувати у сећању за генерације које долазе. Он је уједно предложиои да се изради макета обореног авиона Ф16 недалеко од основне школе у Карловчићу.

Дани и Лазовић предложили су додатну едукацију за ученике основних школа на територији општине Пећинци, а председник МЗ Карловчић Јован Деврња, рекао је да је наш заједнички циљ да се негује култура сећања, а да је најбољи начин за то да се све ово што радимо пренесе на млађе генерације.

Присутнима се обратио и Милан Петровић кадет 3. године Војне академије у Београду и ученик генерације Војне гимназије 2021. године, а бивши ученик ОШ „Душан Јерковић Уча“ из Карловчића, који је рекао да су тренутно присутне старешине својим храбрим подвигом, несебично се жртвујући за слободу отаџбине, на личном примеру показале како се треба борити за српску земљу, као и да му је част да наставља њихову традицију.

Извор: Општина Пећинци