У КИКИНДИ ДОСТОЈАНСТВЕНО ОБЕЛЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА НАТО АГРЕСИЈЕ

Поводом две деценије од почетка НАТО интервенције на СР Југославију, данас је у Кикинди одржан велики комеморативни скуп. Венце крај спомен плоче са именима 37 настрадалих суграђана и скулптуре „Туга“, рад Риста Михића из Београда, положили су чланови Градског већа, Саша Танацков о Миливој Лињачки. Скупу су присуствовали војници из њихове старешине из гарнизона у Врању, Куршумлији и Бачкој Тополи. Венце су положиле делегације полиције, чланови породица, борачких организација, удружења и политичких странака:

– Ово је један од оних дана у новијој историји који увек мора да буде обележен и запамћен, и да се никада више не понови. Бројне су жртве, пре свега људске, али и материјална разарања учињена током 78 дана бомбардовања. Наш град такође је осетио страхоту НАТО бомби. На овај дан треба да се сећамо свих жртава и људи који су положили животе током НАТО агресије. Ово треба да нам буде и нека врста опомене и водиље у будућности, у смислу да никад више не будемо у ситуацији у којој ћемо морати да на овај начин бранимо интересе и сачувао народ и територију- саопштио је Танацков. Председник Скупштине удружења “ Српски ратни ветерани”, Владимир Радојчић, навео је да се на данашњи дан сећамо сећамо погинулих у НАТО агресији на СРЈ, али и наших суграђана који су страдали и нестали у ратовима током 90 – тих:

– После вишегодишњих настојања, у могућности смо да достојанствено обележимо овај дан и да се сетимо наших суграђана-навео је он. Спомен плоча и скулпура су откривени су пре тачно годину дана. У то време, председник Комисије за подизање споменика, Саша Танацков, оценио је да је подизање споменика погинулим војницима и полицајцима било попут путовања немирним морем:

– Није било лако ускладити различите позиције, виђења, убеђења, политичке станове, различита схватања историјских догађаја кроз које смо као друштво пролазили. Поставили смо се изнад свега и у томе се огледа улога Града Кикинде – присетио се Танацков.

Извор: Град Кикинда