У КИКИНДИ И НОВИМ КОЗАРЦИМА ЗА ЧАСНИ КРСТ ПЛИВАЛО 38 МУШКАРАЦА И ЈЕДНА ЖЕНА

На Богојављење је пливање за Часни крст одржано, већ по традицији, на Старом језеру. Наш суграђанин Душан Новаковић (22), пилот боб репрезентације Србије, први је у конкуренцији 26 учесника, од којих је једна била жена, допливао до Часног крста. Истоветан подвиг начинио је и 2016. године. Ово му је било треће пливање за богојављенски крст:

– Драго ми је што сам први стигао до Часног крста, верујем да ће ми донети среће током ове године – признао је Новаковић. Чињеница да је температуре воде била тек неколико степени изнад нуле, а већи део Старог језера био покривен ледом, није поколебао Гизелу Грбанушић (31) из Кикинде, да се као једина учесница, окуша у пливању за Часни крст:

– Ово је за мене ново искуство. Верница сам, а прво богојављенско пливање увећ ћу памтити. Рекреативно се бавим пливањем – казала је она. Учеснике у Кикинди, али и 13 пливача, које је на језеру “Стрелиште”, претходно, такође бодрила публика, поздравио је Никола Лукач, градоначелник Кикинде. Честитајући верницима велики хришћански празник, Богојављење, традиционалним поздравом: “Бог се јави”, Лукач је похвалио храброст и срчаност свих учесника пливања за Часни крст:

– Можда нас је претходна година пуна солидарности и вере у породицу, некако вратила истинским традицијама. Велики број људи, а нарочито младих, одазвао се пливању за Часни крст – рекао је Лукач. У Кикинди је, како је потврдио Стојан Богосављев из Ронилачког клуба „Орка“, које је у сарадњи са СПЦ организовало пливање за Часни крст, учествовао рекордан број пливача:

– Од пријављених 30, у воду је ушло и до Часног крста запливао 26 учесника. Најмлађи учесник имао је свега 17 година, а најстарији више од 70 – навео је Богосављев. Пливање у Новим Козарцима окупило је 13 учеесника, а богојављенски крст из воде је изнео Драго Марковић из Нових Козараца. Он је и прошле године то учинио:

– Сви учесници су на неки начин победници. Неописив је осећај допливати први до Часног крста – признао је он.

Извор: Град Кикинда