У КИКИНДИ ОДРЖАН ПОМЕН “ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВЕ”

Поводом Дана сећања на погинуле припаднике 72. бригаде за специјалне операције, бивши припадници ове елитне јединице Војске Србије, одржали су помен у цркви Светог Николе. Помену “Да се не забораве” присуствовали су генерал Милорад Ступар, први командант 72. Специјалне бригаде и председник матичног удружења “Пријатељи 72. специјалне”, као и градоначелник Кикинде, Никола Лукач. Дан сећања се традиционално одржава у Панчеву, у седишту бригаде. Због епидемиолошких мера централна манифестација је изостала, али су помени одржани у свим градовима Србије и света у којима живе бивши припадници бригаде:

-Сваког 27. децембра одајемо почаст погинулим припадницима бригаде и нашим друговима. Ми, некадашњи припадници и ветерани 72. бригаде за специјалне операције, негујемо сећања на наше погинуле припаднике. Мотив ове јединице био је и остао: “Кад нико други не може, кад нико не сме, 72. може и сме”. О овој елитној јединици мало се зна и мало прича, али су њени припадници увек били на бранику отаџбине- рекао је, поред осталог, герерал Милорад Ступар. Надовезао се Мирослав Иветић, ветеран 72. бригаде за специјалне операције:

-Наш помен “Да се не забораве” данас је обављен широм света, од Аустралије до Америке. Нико од припадника 72. бригаде за специјалне операције из Кикинде и околине није настрадао. Током ратних операција, остали смо без 24 припадника ове јединице- рекао је Иветић и додао да у Кикинди и околини живе 54 ветерана ове бригаде. Помену је присуствовао и Никола Лукач, градоначелник Кикинде и члан удружења “Пријатељи 72. специјалне”. У претходним ратовима, припадници Војске Србије и 72. бригаде за специјалне операције дали су животе како би грађани Србије данас живели у слободи:

-Члан сам удружења “Пријатељи 72. специјалне”. Почаствован сам позивом да са ветеранима, одам пошту њиховим палим друговима. У наредном периоду, држава Србија, законом који ће ступити на снагу 1. јануара, покушаће да још више помогне свима који су се борили за своју земљу. У социјалном и сваком другом смислу, држава ће помоћи и ветеранима ове јединице. Надам се да ће и локална самоуправа, уз помоћ државе, успети да реши стамбена питања неких од наших суграђана, и да ћемо исправити неправде према нашим херојима- рекао је Лукач.

Извор: Град Кикинда