У КИКИНДИ ОТВОРЕН “РУСКИ КУТАК”, НАЛАЗИ СЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Младен Богдан, председник градске Скупштине и Олесја Бабенко, представница Руског дома из Београда, отворили су “Руски кутак”. Попут сличних у неким другим градовима и овај је обогаћен литературом на руском језику, а налази се у делу Културног центра. Остоја Војиновић, потпредседник кикиндског Друштва српско- руског пријатељства, очекује да ово место постане стециште љубитеља руске књижевности, културе, традиције и уметности:

-Овакви простори већ су отворени у Београду, Нишу, Крагујевцу, Крушевцу, Ковину… Мислимо да је ово право место, јер се у Културном центру одржава велики број културних догађаја- казао је Војиновић и додао да ће овде промовисати културне вредности које спајају Србију и Русију, као и популарисати културу, историју, традицију и језик руског народа, уз јачање српско- руског пријатељства и партнерства. У име локалне самоуправе, симболично отварање “Руског кутка” поздравила је Милена Живков, чланица ГВ за образовање и културу:

-Уверена сам да ће “Руски кутак” и планирани садржаји обогатити културну понуду нашег града-оценила је она. И представница Руског дома из Београда, Олесја Бабенко, сагласна је са домаћинима:

-Предали смо стотинак методичких и наставних књига за руски језик, као и велики број књижевних дела. Ускоро ћемо додатно украсити “Руски кутак” у Кикинди- најавила је Бабенко. Потом је у галерији КЦК отворена изложба „Толстој и Достојевски у српској култури“, ауторке Наташе Булатовић из Београда. Овом поставком скреће се пажња на српски допринос у светском обележавању 111 година од смрти смрти Лава Николајевича Толстоја и два велика јубилеја Фјодора Михајловича Достојевског, 200 година од рођења и 130 година од смрти великог руског писца:

-Годину дана смо порикупљали материјал по разним архивима у Београду и Војводини, али и по музејима, позориштима и библиотекама. Овом изложбом смо желели да представимо како Срби доживљавају Толстоја и Достојевског- изјавила је Булатовић и додала да ће изложба бити отворена до 25. октобра.

Извор: Град Кикинда