У КИСАЧУ ОДРЖАН ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛ СЛОВАЧКОГ ПРАЗНИКА ЛЕПОТЕ НАРОДНИХ НОШЊИ

Трећи по реду фестивал “Словачка народна ношња Словака у Војводини” одржан је јуче у Кисачу, где је након дефилеа учесника обучених у словачке ношње из различитих крајева Војводине, отворена изложба тренутно једног од најбољих фотографа из Републике Словачке Петера Бренкуса под називом „Ticha krasa“, што симболизује нежну или једноставну лепоту.
Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић свечано је отворила ову изложбу, на којој су вештим фотографским објективом изложене импресивне фотографије младих девојака у прелепим словачким народним ношњама.


Поздрављајући присутне и самог аутора Петера Бренкуса, Милошевићева је, уз дивљење, изразила задовољство што управо у години која је обележена као година заштите културног наслеђа, не само код нас, већ и у целој Европи, ми то богатство наслеђа данас имамо испред себе.
„И као што свака слика говори уместо хиљаду речи, тако и ми данас можемо са поносом да кажемо да наше богатство управо јесте ова различитост и посебност, која овај простор где се преплићу толике културе, нације, обичаји, историје чини сасвим другачијим и зато са поносом вам могу пожелети да овај фестивал, као и сви његови пратећи садржаји потрају што више, у чему ће вам Покрајинска влада и секретаријат на чијем сам челу бити сигурни и поуздани партнери“ рекла је отварајући изложбу Драгана Милошевић.


Трећи фестивал „Словачка народна ношња Словака у Војводини” званично је отворио покрајински секретар за високо образовање и научно истраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, који је овом приликом истакао значај овог фестивала, јер импозантним начином чува традицију Словака на овим просторима, стару три века.
„Вековна тензија људи на овим просторима да скромним животом, у лепоти и љубави живе и стварају, Словаци су то очувањем своје традиције и доказали“ рекао је проф. др Милошевић и додао да све ове ношње око нас и пред нама сведоче о уграђеној лепоти, која траје и симболизација ношњи кроз статус породице, препознавање жене од девојке по бојама, као и печат простора са којег долазе нам говоре да и тада, као и данас чине посебност, јер енергично промовишу културни и национални идентитет на овим просторима, а нас све заједно због свега тога чине поносним.

Испред Града Новог Сада поздравне речи упутио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић, а међу званицама су били и покрајински секретар за финансије Смиља Јовановић и потпредседница Скупштине АП Војводине Снежана Седлар, који су сви заједно са секретарима Драганом Милошевић и проф. др Зораном Милошевићем, како су то организатори фестивала назвали „крстили“ нову фотомонографију “Словачка лепота”, аутора Павела Суровог и Бранислава Кокавца.

По речима директора Културног центра „Кисач“ у Кисачу Павела Суровог , посетиоци и овог трећег фестивала, који за тему има старе словачке ношње, имају прилику да виде како су се Словаци облачили по другим селима у Војводини, али онако како су то словачке баке и прабаке чиниле. Како он каже, вечерас је ревија старих словачких ношњи и осим кисачких ту су и оне из Старе Пазове, Ковачице, Бачког Петровца, Арадца, Бингуле, Добановаца, Гложана, Падине, Селенче, Шида и Војловице. На тај начин, како објашњава Сурови, словачка култура и традиција приближавају се братском српском народу, као и осталим националним заједницама у Војводини. Народна ношња код Словака увек је била симбол традиције, одређивала је економски статус, брачни статус, старост. За свако словачко место или крај везивала се и специфична ношња, а та специфичност огледала се у коришћењу одређених кројева, тканина, орнамената, у богаству колорита, као и у пропратним украсним детаљима и накиту.