У КУЛИ ОТВОРЕН ПРВИ „ЕНЕРГЕТСКИ ИНФО ЦЕНТАР“ У СРБИЈИ

Представници Министарства рударства и енергетике, Америчке агенција за међународни развој (УСАИД) и општине Kула отворили су први ,,Енергетски инфо центар” чији ће задатак бити да информише грађане о енергетској ефикасности, о мерама које могу да се предузму у циљу што мањег расипања енергије, као и о субвенцијама које нуди држава за постизање боље енергетске ефикасности. Циљ је да се овакви инфо центри отворе широм Србије ради информисања грађана о погодностима и правима које имају када је у питању енергетска ефикасност.

Отварању „Енергетског инфо центра“ присуствовали су министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, директорка мисије УСАИД-а у Србији Брук Ајшам и председник општине Kула Дамјан Миљанић. Министарка Ђедовић Хандановић истакла је да је њено велико задовољство што присуствује отварању „Енергетског инфо центра“ који ће на прави начин одговорити потребама и знатижељи грађана када је у питању област енергетске ефикасности:

„Задовољство ми је што сам данас овде и што да присуствујем отварању првог „Енергетског инфо центра“ који се налази у Кули. Уз помоћ пројекта „Боља енергија“, у сарадњи са Америчком амбасадом и УСАИД-ом, успоставили смо први овакав центар, где ће грађани општине Кула моћи да се информишу о свим подстицајима које држава и општина дају за енергетску ефикасност, али и о томе шта они могу да ураде у својим домовима за смањење потрошње електричне енергије, односно за повећање енергетске ефикасности. Улагање у енергетску ефикасност је исплативо и економски, али и еколошки и драго ми је да све више локалних самоуправа то препознаје. Кула је у овом смислу пионир, јер ћемо први овакав информативни центар добити баш у овој општини. Као држава смо поставили циљ, а то је повећање енергетске ефикасности и то је наш стратешки циљ када је енергетика у питању, да би управо могли да остваримо и циљеве обновљивих извора енергије и смањење емисије штетних гасова и због свега тога нам је битно да будемо енергетски ефикасни. То је препознато и у новој Стратегији развоја енергетике до 2040. године, са пројекцијама до 2050. године, али и у Националном плану за енергетику и климу који је у процесу усвајања и који се бави нашим циљевима за 2030. годину“.

Директорка мисије УСАИД-а у Србији Брук Ајшам изразила је наду да ће пројекат „Енергетског инфо центра“ остварити успех, као што је то био случај са Општинским услужним центрима који су формирани уз помоћ УСАИД-а у Србији средином прошле деценије:

„Захваљујући нашим заједничким напорима грађани Kуле ће први у Србији бити у могућности да добију одговоре на сва енергетска питања на једном месту. Надамо се, као што се десило почетком 2000-их година са Општинским услужним центрима који су формирани уз помоћ УСАИД-а у Србији, да ће се иови Енергетски инфо центри проширити и отворити широм Србије. Подстакла бих и друге локалне самоуправе да заједно са својим представницима дођу у Kулу и сазнају како општина Kула помаже својим грађанима да донесу праве енергетске изборе.“

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, захвалио се представницима министарства и УСАИД-а на томе што имају поверење у једну малу општину као што је општина Кула и изразио је наду да је „Енергетски инфо центар“ наставак једне коректне и обострано срдачне сарадње:

„Задовољство ми је да вас све поздравим испред општине Кула и у своје лично име. Желим да се захвалим министарки Ђедовић Хандановић на досадашњој сарадњи и на будућим пројектима које ћемо, убеђен сам, заједнички реализовати. Захваљујем се што је својим личним присуством исказала подршку и то нам је веома значајно, посебно имајући у виду чињеницу да ће грађани наше, али и других општина, видети бенефите једног оваквог пројекта. Такође, желим да се захвалим мисији УСАИД у Србији што је имао поверења у једну малу општину да може да изнесе један овако сјајан пројекат. Када се каже отварање инфо центра, то можда звучи као мала ствар, али је почетак једне велике приче где ће се, у будућности, милиони грађана Србије упознати са предностима уштеде и где ће покренути једну лавину која ће активирати приватни капитал и капитал банака и утицати не само на ефекте уштеде, већ и на узлазни правац када је у питању привредна активност“.

Извор: Општина Кула