U KULTURNOM CENTRU VOJVODINE „MILOŠ CRNJANSKI” OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA KANADSKOG FOTOGRAFA SAŠE PETRIČIĆA

Izložbu fotografija „Beli svet u koloru” kanadskog fotografa Saše Petričića otvorili su danas u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” Njegova ekselencija Džajls Norman, ambasador Kanade u Srbiji i Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”.

Tom prilikom, Nenad Šaponja, književnik i izdavač, govorio je i o nedavno preminuloj kanadskoj književnici Alis Manro, dobitnici Nobelove nagrade za književnost, jer je upravo Izdavačka kuća „Agora” objavila za srpsko tržište priče i romane čuvene književnice još pre nego što je dobila Nobelovu nagradu.

„Danas nam je velika čast što možemo da ugostimo poznatog kanadskog fotografa Sašu Petričića koji je proputovao svet i svojim fotoaparatom, ali i svojim umetničkim okom ga zabeležio. Meni je ovih dana, kada je Kanada u pitanju, seta prvenstveni osećaj, jer, kao što vam je poznato, Alis Manro je pre dva dana napustila ovaj svet u kojem, naravno, ostaje njeno veliko književno delo. Čitao sam je pre tačno 20 godina i niko tada nije u Srbiji znao za nju, a ja sam zaista godinama govorio novinarima da će ona dobiti Nobelovu nagradu za književnost, što se i dogodilo pre 11 godina. Naravo, ne spominjem slučajno Alis Manro povodom otvaranja Sašine izložbe zato što je Alis Manro pisac koji sažima vreme, sažima ideje i sažima prostor  u jednu, dve rečenice u koje vi kao čitalac ponirete duboko. Zato što ona ima neverovatan talenat opservacije i izražajnost ekspresije. Kada gledamo Sašine fotografije, mi vidimo da su to fotografije koje jesu umetničko delo. Da bi bile umetničko delo, one moraju da pomeraju stvari i spolja i iznutra. Iako fotografija spada u statičnu umetnost, ona mora pokazati da u njoj postoji priča koja je i iza, a možda i ispred nje. Prošlost tog statičnog momenta koji je definisan fotografijom postoji i unutar nje, postoji čitav jedan dubinski svet a to se ili primeti ili se ne primeti. Na fotografijama Saše Petričića se odmah očituje taj dubinski svet, čitava jedna priča koju nam pruža”, istakao je Šaponja zahvalivši se Kanadskoj ambasadi što je pomogla da i novosadska publika vidi izložbu „Beli svet u koloru” Saše Petričića.

Džajls Norman, Ambasador Kanade u Srbiji je istakao da mu je velika čast što ima priliku da prisustvuje i novosadskoj izložbi, kao što je to učinio i u Grafičkom kolektivu u Beogradu, gde je Petričić izlagao prošle godine.  

„Saša Petričić je najveći deo svoje tri decenije duge karijere proveo putujući svetom kao dopisnik za CBC News, donoseći Kanađanima, u slici i reči, fascinantne priče sa svih kontinenata. Iz Jerusalima i Pekinga pokrivao je ratove u Siriji, Gazi i Avganistanu, i proteste od Haitija do Hong Konga. Njegove reportaže zabeležile su i strahote prirodnih katastrofa, zemljotresa, tajfuna i cunamija u Japanu. I to uvek sa okom za ljudske priče o kojima ne čujemo na vestima. Za svoj rad je višestruko nagrađivan najvećim novinarskim priznanjima u Kanadi, kao i u inostranstvu, na primer, između ostalog, u Ruandi je nagrađen za svoje istraživačko novinarstvo. Kao i mnogi Kanađani, pratio sam sa velikom pažnjom njegove reportaže iz celog sveta. I danas na ovoj izložbi vidimo koliko Saša ima oko za ljudsku priču i koliko nam svojim umećem prenosi samu atmosferu priče i kako nam kroz fotoaparat prenosi ključne poruke”, istakao je Džajls Norman i posebno se zahvalio Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” sa kojim je, po njegovim rečima, ostvarena odlična saradnja i sa kojim Ambasada Kanade u Srbiji želi i dalje da sarađuje.

Saša Petričić, višestruko nagrađivani fotograf, pisac i reporter, građanin Toronta i Beograda, sa korenima u Vojvodini, ceo svoj život je posvetio usavršavanju svog stila vizualnog pripovedanja – koristeći fotožurnalizam i umetničku fotografiju da uhvati spontane momente bogate bojom i atmosferom. Novosadskoj publici je otkrio kako je, kada je imao samo četiri godine, upravo iz Novog Sada otišao za Kanadu ali da se još uvek živo seća kako ga je stric, naš čuveni karikaturista Dušan Petričić, šetao po Keju kraj Dunava. Inače, Dušan Petričić je, zajedno sa unukom, prisutvovao otvaranju izložbe u Novom Sadu.

„Ono na šta želim da vam skrenem pažnju, a gospodin Šaponja je isto govorio o priči koja “ide” uz neku određenu fotografiju, da ćete uz svaku fotografiju upravo moći da pročitate moj kratki zapis koji je usko vezan za nju”, rekao je Saša Petričić.

Izložba „Beli svet u koloru” biće otvorena u galerijskom prostoru Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” (Vojvode Putnika 2) do 22. maja ove godine.