У ЛОВРИ ПОЧЕЛИ ДАНИ ПОЗОРИШТА И КУЛТУРЕ

Јубиларни, 20. по реду Дани позоришта и културе у Ловри, свечано су отворени синоћ, на сеоској Летњој позорници, „Винским кабареом“, у извођењу чланова Српског позоришта у Мађарској. У оквиру програма је приређена и изложба под називом „20 година летњих ловранских дана“.

Глумци су и овога пута манифестацију отворили „Ловранском химном“, која је посвећена мештанима овог села, као и летњем позоришном фестилу. Музику и текст за химну написао је Ратко Краљевић, члан овог ансамбла. У забавно-музичком програму, који је пратила дегустација добрих вина, учествовали су чланови Српског позоришта у Мађарској: Зорица Јурковић Ембер, Јосип Маториц, Иштван Мико, Петер Бенке, Милан Рус, Тибор Ембер, Бранимир Ђорђев, Ратко Краљевић, као и Тамаш Дужи, један од најпознатијих и најнаграђиванијих произвођача вина у Мађарској.

Публика је уживала у познатим мелодијама из представа „Мостови Париза“, „Јавор Пал“, популарним песмама као што су: „Зауставите Дунав“, „Сићани славуји“, „Вино пију нане“ и многе друге, као и у стиховима које су говорили глумци, али и сам Тамаш Дужи, који је представио и своја вина. Током представе, али и након ње, служено је бело, розе и црно вино, а вече је окончано у добром расположењу, уз музику и игру.

Вечерас ће у оквиру фестивала у Ловри бити прикиза копродукција Удружења народносних позоришта у Мађарској, Српског позоришта и Јерменског народносног позоришта, под називом „Аrtashat“ – ЧОРБА“, у режији Данијела Ердељија. Улоге тумаче: Федра Алмошд, Илдико Франк, Зорица Јурковић, Фоитос Колатос, Естер Конц, Линда Тот Г. Келер, Тунде Тројан.

За 31. август заказано је извођење копродукција Српског позоришта у Мађарској и Циганског народносног позоришта „Cinka Panna” – „ПОЛИКА“ – Аполонија Ковач. Текст и режија припадају Милану Русу, а у улози Полике наступа Јудит Јонаш, првакиња Циганског театра. Музичари: Милан Рус, Бранимир Ђорђев и Миклош Лакатош.

Дани позоришта и културе биће окончани 1. септембра, овогодишњом продукцијом Српског позоришта у Мађарској – представом „Насредин Хоџа“, у режији Милана Руса. Улоге тумаче: Митар Мирко Кркељић, Тома Принц, Тина Чорић, Јосо Маториц, Ратко Краљевић, Бранимир Ђорђев, Дејан Дујмов, Андреа Дока, Милан Рус.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта