У МАЂАРСКОЈ ПРОДУЖЕНО КРИЗНО СТАЊЕ ЗБОГ МИГРАНАТА

Мађарска влада је донела уредбу којом се продужава такозвана „кризна ситуација“ због потенцијалне опасности од доласка илегалних миграната, први пут уведена у јесен 2015. Актуелна уредба истиче 6. септембра, а нова је донета из безбедносних разлога – наводи се у саопштењу Владиног центра за информисање.

Документ, објављен у Службеном гласнику, пружа посебна овлашћења полицији, војсци и другим државним органима у заштити границе и хапшењу странаца, који су на недозвољен начин ушли у земљу. У образложењу се наводи да је потребно наставити строгу контролу јужне границе, јер су покушаји илегалних прелазака стални, а балканска рута још није прекинута.

Према порталу police.hu, у протеклих 30 дана ухваћено је 13 илегалаца и сви су враћени у пограничне прихватне центре. У међувремену је један мађарски судија послао допис Европском суду у Луксембургу, у којем тврди да је мађарски Закон о мигрантима „нељудски“ и тражи да се преиспита, пише лист „Непсава“.

У тексту се истиче да закон не прави разлику између (економских) миграната и избеглица који беже од рата и прогона, што се коси са европским нормама. Реч је, у ствари, о пакету закона колоквијално названих „Стоп Шорош“, којима се правно знатно отежава пут до добијања азила, а кажњавају цивилне организације и појединци који на било који начин пропагирају долазак илегалних досељеника из арапског света.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта