У НАКОВУ ПРАЗНИК МЛАДОСТИ, ЛЕПОТЕ И КРЕАТИВНОСТИ

Наковчани и ОШ “Петар Кочић” данас су угостили више од 400 основаца из свих крајева Србије и Румуније, учеснике 14. Сабора народне традиције “Крчаг”. Сабор је окупио 15 школа у којима се као изборни предмет негује народна традиција. Снежана Олушки Влачић, руководилац Школске управе Зрењанин, оценила је да је ово био својеврсни празник младости, лепоте и креативности, док је Станислава Хрњак, председница градске Скупштине, поручила да управо овакве манифестације рађаху нова искрена пријатељства:

– Почастована сам што ми се пружила прилика да будем део Сабора народне традиције и уверим се у добру организацију ове школске манифестације. Врло је важно да деца од најмањег узраста стекну таква искуства и знање, да им усадите оно што је део наше богате традиције, и да они то поштују и пренесу на своје наследнике. Пружићемо подршку свакоме ко покаже добру вољу и уложи напор у све ваннаставне активности. Наковчаним и њиховим гостима честитам на овом дану- казала је она. Сабору су присуствовали основци из Београда, Новог Сада, Ћупрује, Мокрина, Бранковине, Радљева, Шапца, Старе Пазове, Нове Пазове, Кикинде, Накова, али и ђаци из румунских места Фелнак и Кетфељ. Поред фолклорног стваралаштва, основци су се опробали у бројним креативним радионицама и спортским играма попут бацања крпењачеу корпу или навлачења конопца. Љиљана Јањиловић, директорица ОШ “Петар Кочић”, сматра да је ово начин да децу науче правим вредностима:

– Месна заједница Наково и локална самоуправа допринели су будемо добри организатори и домаћини 14. Сабора народне традиције “Крчаг”- рекла је Јањиловић.

Извор: Град Кикинда