У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ПРЕДСТАЉЕН СЛАВАН ИСТОРИЈАТ ПРВЕ СРПСКЕ ДОБРОВОЉАЧКЕ ДИВИЗИЈЕ

Историјат и ратни пут Прве српске добровољачке дивизије, основане 1916. године у Одеси, далеко од отаџбине, отворена је данас у кикиндском Народном музеју. Хаџи Борислав Новаковић из Зрењанина, представник Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године, њихових поштовалаца и потомака, указао да је ова поставка већ два пута била изложена у граду на Бегеју. У наш град је стигла на позив кикиндског СУБНОР-а:

-Изложба је тематска и везана за историјат и све ратне активности Прве српске добровољачке дивизије. Фотографије, текстови, војне мапе и цртежи су представљени на 41 паноу- навео је Новаковић. Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, указао је да је наш град у претходним ратовима дао многе хероје:

-Велики број наших предака положио је животе да бисмо данас живели у слободи. У саставу Прве српске добровољачке дивизије било је и 1.700 Кикинђана, а њихова јуначка дела обавезују нас да их се сећамо и на овај начин. Пред нама је 9. мај, Дан победе над фашизмом, а ова изложба део је програма којим ће локална самоуправа и СУБНОР обележити 76. годишњицу победе у Другом светком рату- изјавио је Лукач. Историчар Народног музеја, Милош Пушара, потврдио је да су аутори ове изложбе на темељит и студиозан начин приказали историјат Прве српске добровољачке дивизије:

-Основана је уз благослов и сагласност руског цара Николаја ИИ. Ову јединицу чинили су Срби који су живели у Аустроугарској монархији, а као војни обвезници су најпре били мобилисани у трупе и послати на источни фронт. Након масовних предавања руској војсци из солидарности, патриотских побуда и љубави према православној Русији. Убрзо је формирана Прва српска добровољачка дивизија и упућена на добруџански фронт, где је 50 одсто војника избачено из строја- навео је Пушара и додао да ће ову изложбу Кикинђани моћи да виде у наредне две седмице.

Извор: Град Кикинда