У НОВИМ КОЗАРЦИМА ОДРЖАНА ПРВА „ПЕКМЕЗИЈАДА“

У НОВИМ КОЗАРЦИМА ОДРЖАНА ПРВА „ПЕКМЕЗИЈАДА“

Нови Козарци и овај део Баната добили су нову гастрономску манифестацију. Новокозарачко удружење жена „Нарцис“ осмислио је и реализовало прву „Пекмезијаду“. Девет екипа надметало се у припремању пекмеза од шљива. По оцени жирија, најукуснији пекмез припремила је екипа ОШ „Иво Лола Рибар“ из Нових Козараца. Друго место припало је комшиницама из Руског Села, екипи „Јединство“. Да бивши акцијаши добро баратају и варјачом, а припрема пекмеза није им страна, потврдили су чланоцв кикиндске ДОРЕ. На премијерној „Пекмезијади“, бивши Титови ударници заузели су треће место:

– Наше удружење постоји већ десет година. Мислиле смо да је ово право време да покренемо још једну манифестацију којом ће се Нови Козарци поносити. Одлучиле смо се за надметње у припреми пекмеза од шљива, по рецепту и на начин како су то некад чиниле наше баке. Такмичењу су се одазвале екипе из Честерега, Српског Итебеја, нашег и суседних села, али и Кикинде- рекла је Стоја Милиновић, председница „Нарциса“. Посебан печат „Пекмезијади“ дало је учешће десетак полазника кампа „Бумеранг“ који се одржава у кикиндској ОШ „Свети Сава“ . Спорт, правилна исхрана и заштита животне средине у фокусу је полазника кампа, а малишанима је омогућено да виде како се прави пекмез. Град Кикинда пружио је подршку новој манифестацији:

– Локална самоуправа подржава организацију сеоских манифестација . Нови Козарци већ имају неколико препознатљивих гастрономских и спортских приредби, а надамо се да ће и ова, врло брзо, постати позната и призната. Уверен сам да ће „Нарцис“ наредних година анимирати још већи број удружења и да ће конкуренција на „Пекмезијади“ бити још већа- изјавио је Миливој Лињачки, члан ГВ.

Извор: Општина Кикинда

Author Image
Zjaja
%d bloggers like this: