У НОВОМ САДУ АМБРОЗИЈА УКЛОЊЕНА СА ОКО 50 ОДСТО ПОВРШИНА

Акција сузбијања амброзије налази се у пуном јеку. До краја испуњења плана за ову годину остало је нешто више од месец дана. До сада је кошењем и хербицидима третирано више од 50% површина где је примећен овај алерген. Поједине површине, препорукама екипа за мониторинг ( ПМФ – Департман за биологију и Пољопривредни факултет у Новом Саду) радници „Градског зеленила“ механички су обрадили једном, а поједине два пута. Велику помоћ у бржем и ефикаснијем испуњавању обавеза на терену „Градском зеленилу“ пружио је Град, обезбедивши набавку модерних машина које замењују велики број теренских радника.

Тренутно су у току радови на преко 800.000 квадратних метара, а највише посла има на простору урбаних целина, Шангају, Пејићевим салашима, Клиси, Адицама, Новом насељу и дуж насипа око Канала Дунав-Тиса-Дунав. 

Као и сваке године, велики проблем свима нама који учествујемо у овој обимној акцији : ПМФ-Департман за биологију и Пољопривредни факултет у Новом Саду који су задужени за мониторинг и ЈКП „Градско зеленило“, представља амброзија која се налази на приватним парцелама, а власници је упркос законској обавези нису уклонили.

У тим случајевима асистенцију нам пружа Комунална инспекција која власницима налаже да у најкраћем року уклоне овај алерген. Уколико се власници оглуше о налоге, „Градском зеленилу“ се допушта улазак на те парцеле, а рачун за обављен посао испоставља се власницима. Највећи број оваквих случајева забележен је на сремској страни града, на Клиси и у Великом риту.

Ова алергена биљка је широко распрострањена на подручју Панонске низије и присутна је на пољопривредним површинама, дуж атарских путева, на неуређеним површинама у урбаним срединама и ван њих.

Ове године, услед наглих смена дана са великом количином падавина и дана са високом температуром, дошло је до поновног ницања амброзије и на пољопривредним површинама на којима се ова биљка иначе ефикасно сузбија, што је, пре свега, условило значајно већу количину полена у ваздуху од уобичајене.

Јавно комунално предузеће „Градско зеленило“, заједно са Департманом за биологију и екологију Природно-математичкиог и Пољопривредним факултетом у Новом Саду користи прилику да апелује и на пољопривреднике да обрате пажњу на амброзију на својим парцелама и уклоне је. Једино заједничком акцијом свих грађана присуство полена амброзије у ваздуху може да се држи на колико-толико подношљивом нивоу.

Извор: РТВ