У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СРПСКОГ КОЛА

Поводом обележавања Светског дана српског кола, на Студентском тргу Универзитетског кампуса одржана је манифестација којој је присуствовао заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац. Са циљем да се промовише коло као културна баштина, манифестацију су организовали Студентски центар Новог Сада, Фолклорни ансамбл “Вила” и СКУД “Железничар”, а поред чланова културно-уметничких удружења догађају су присуствовали студенти Новосадског универзитета и грађани који су се игром укључили у обележавање овог датума. 

Поздрављајући присутне заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац нагласио је да је неговање различитости и културно-историјског наслеђа, у сарадњи са целокупном друштвеном заједницом, једна од основних карактеристика Новог Сада, као Европске престоница културе. 

– Данашњом манифестацијом обележавамо Светски дан Српског кола, културне баштине којом се поносимо, а која је препозната и од стране УНЕСКА, на чију Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа је уврштена 2017. године. Веома ми је драго што су организатори овогодишње манифестације, поред културно-уметничких друштава, на овај догађај позвали све Новосађане, а посебно што су се наши студенти, у великој мери, одазвали том позиву. Коло симболизује радост, јединство и повезаност – вредности које млади на најбољи начин представљају. Осим тога, важно је да, данашња омладина која одраста у ери глобализма, буде свесна да има право, али и обавезу да сачува своју посебност  – изјавио је Игор Црнобарац. 

Присутнима су се, том приликом обратили студент проректор Универзитета у Новом Саду Игор Кнежевић, као и председник Савеза културно-уметничких друштава Србије и руководилац новосадског ансамбла „Вила“ Милорад Лонић, а затим су чланови “Виле”, АКУД-а “Бранко Крсмановић”, Ансамбла Темишварског универзитета “Тимисоара”, КУД-а “Стеван Мокрањац” из Беча и Ансамбла “Једнота” из Гложана, одиграли сплет српских кола. 

У оквиру обележавања Светског дана српског кола, 4. и 5. новембра одржава се Фестивал златних ансамбала Србије, током којег ће бити награђена најуспешнија фолклорна удружења и појединци.