У ОРГАНИЗАЦИЈИ АДЗНМ „ГУСЛЕ“ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ НАРОДНИХ ОРКЕСТАРА „ФЕНОК“ И ЕТНО – КАМП

У Кикинди ће, од 26. до 31. јула, бити одржан Међународни фестивал народних оркестара “Фенок 2022“, који ће по 21. пут организовати Академско друштво за неговање музике “Гусле“. Такође, у оквиру Фестивала, “Гусле“ ће организовати и Етно – камп, на ком ће двадесетак студената и ученика средњих школа изучавати традицију и обичаје Срба у Мађарској, Румунији и на домаћем терену. На Фестивалу ће, који ће се одржавати у дворишту Курије од 20 сати и 30 минута, поред домаћих, наступити ансамбли из Бугарске, Румуније, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Најави програма, поред представника “Гусала“, присуствовале су Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Чињеница да Гусле постоје пуних 146 година изазива велико поштовање. Када неко тако дуго траје, то је знак да иза свега стоји истинска посвећеност, истрајност, труд, али пре свега знање и квалитет према музици. Захваљујући томе, значај Гусала одавно је препознат у нашем граду који се односи на допринос у раду, јачању и стварању музичког културног наслеђа. Препознат је квалитет овог друштва јер где год да се појаве, чланови Гусала својим квалитетом који поседују презентују програм на најбољи начин, који препознају и највећи струћњаци из области етномузикологије. Допринос Гусала нашем граду је велики, а значај тога одавно је превазишао локалне оквире“, истакла је је Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника.

Првог дана “Фенока“, у уторак, предвиђено је вече фолклора, да би у среду на програму било вече националног певања и свирања на традиционалним инструментима. У четвртак и петак предвиђено је вече оркестарског музицирања, да би у суботу на програму било вече романтичне музике. Фестивал ће се заврштити у недељу рок концертом музичке групе “Word Up“. Фестивал и Етно- камп подржали су ресорно Министарство, Покрајинска влада, као и Град Кикинда:

“До сада је у претходне две деценије, колико се Фенок одржава, учествовало преко 130 ансамбала из 14 земаља. Етно – камп има епитет најквалитетнијег пројекта те врсте који траје у континуитету. Гусле заиста постају озбиљан центар на том пољу и не кријем врло реалну амбицију да се трансформишемо у Национални центар за ревитализацију традиционалне песме и игре“, рекао је Зоран Петровић, директор АДЗНМ “Гусле“.

Теренско истраживање, архивирање и обрада података на Етно – кампу биће настављено и ове године. Планиран је обилазак места Деске у Мађарској, а потом у румунска места Дета и Дента јужно од Темишвара. Такође, планирано је истраживање на подручју Остојићева и Александрова:

“ На кампу ће учествовати двадесетак студената из Београда, Новог Сада и Бањалуке, као и средњошколаца из Суботице, Сомбора, као и студенти и професори са Западног универзитета у Темишвару. Предвиђене су бројне радионице које ће водити еминентни стручњаци из области етномузикологије и кореологије. Такође, учесници кампа наступиће на две концертне вечери. Урадићемо и промоцију другог музичког диска наше Женске певачке групе на којој ће нам гости бити из фолклорног ансамбла Вила и и ЖПГ Ђуде из Колашина. “, подсетио је уметнички руководилац АДЗНМ “Гусле“, Игор Попов.

Извор: Град Кикинда