У ПЛАНУ ИЗГРАДЊА НОВОГ АТРАКТИВНИЈЕГ, САВРЕМЕНИЈЕГ И БЕЗБЕДНИЈЕГ ВИДИКОВЦА НА ГУДУРИЧКОМ ВРХУ

Град Вршац, у сарадњи са Министарством туризма, планира изградњу новог атрактивнијег, савременијег и безбеднијег видиковца на Гудуричком врху, у циљу развоја туризма, надгледања шума и заштите од пожара, обзиром да Вршачке планине обилују високим растињем и густом шумом, због чега је онемогућен поглед на равницу и панораму. Укупно је извојено за радове 6.636.720,00 динара са ПДВ-ом.

Тендер за израду техничке документације за изградњу је спроведен, а обезбеђене су и све потребне сагласности.

Видиковац ће бити лоциран на катастарској парцели 1541 КО Велико Средиште, на Вршачким планинама и режиму заштите II степена, што представља заштићено подручје од великог значаја, на надморској висини од 641 м, на највишем врху Војводине, у непосредној близини старог видиковца. Укупна површина објекта износи 2.268.838 квадратних метара, а такође је у плану и изградња три нова одморишта на путу до видиковца, како би посетиоци могли да се освеже и одморе.

Циљ је да видиковац буде у традиционалном стилу, у складу са потребама и условима екотуризма. План је да се платформа испројектује тако да се омогући несметан поглед на панораму равнице, а изнад ће бити постављен кров од челичне конструкције у комбинацији са дрвеним облогама.

Од подножја брда до Гудуричког врха води вијуга стаза кроз густу шуму, која је омиљена међу планинарима и рекреативцима који желе да овековече освајање највишег врха, али и поглед на Јужни Банат.

Подсетимо, са Гудуричког врха тренутно је мала видљивост, јер је јака кошава 2019. године срушила видиковац који се ту налазио и који из безбедносних разлога није био у употреби и пар година раније.

Изградња новог видиковца је изузетно важна за развој туризам, јер гости који долазе моћи ће да уживају у прелепом погледу на панораму Града, али и читавог региона, јер се поглед простире 50 километара према Румунији, а са друге стране према Београду, где се импресиван поглед протеже ка Авали.

Пројекат је планиран тако да се уклопи и задовољи околину, да буде од природних, савремених материјала који ће видиковцу дати дужи рок трајања, али и да одоли свим временским непогодама, због јаких удара ветра и кише.

„Урадили смо много тога, али посла увек има и ми ћемо настојати да нашим грађанима пружимо најбоље услове за живот. Наш Град већ дуже време представља пример добре праксе у спровођењу активности у свим областима, издваја значајна средства и спроводи велике Пројекте. Подједнако нам је важан развој и Града и околних насељених места, тако да не постоји место где нисмо уложили значајна средства у обнову, изградњу, путну инфраструктуру и још много тога, а тек нас чекају значајни Пројекти. Много посла је пред нама и заиста ћемо се, као и до сада, трудити да све велике планове реализујемо“, истакла је Градоначелница Вршца, Драгана Митровић.

Извор: Град Вршац