У ПОМЕН РЕВОЛУЦИОНАРУ КОСТИ СРЕДОЈЕВУ ШЉУКИ

Данас је, поводом обележавања годишњице погибије револуционара, припадника Kикиндског партизанског одреда, Косте Средојева Шљуке, организовано полагање венаца на спомен плочи која се налази у кругу Опште болнице. Прошло је 78 година од погибије родољуба Косте Средојева – Шљуке, револуционара и антифашисте, који је погинуо 13. фебруара, пред крај рата, након што га је издао млади „скојевац“, ког су Немци претходно ухапсили и мучили. Како је у својој изјави навео Младен Богдан, председник Скупштине града, овај догађај је практично обележио Други светски рат у Кикинди:

-Херојска погибија Косте Средојева Шљуке, од стране окупатора. Како је то симптоматично у нашој историји, од издајничке руке. Оно што је ипак најбитније, то је да се имена хероја и људи, који су се борили памте, а имена издајника готово се никада ни не помињу. Без обзора на идеологију и политичко опредељење, Косте Средојева Шљуке, добро је нагласити да се он борио за слободу, за наш град, био је родољуб и антифашиста. Такве људе морамо да поштујемо, те жртве не смемо да заборавимо. Важно је, такође, да смо јединствени, када обележавамо овакве датуме, који су важни за наш град, за нашу земљу, без обзира на политичко опредељење.

Полагању су присуствовали чланови породица погинулих родољуба, затим Младен Богдан, председник Скупштине града и Драгиша Михајловић, начелник Градске управе, као и представници Српских ратних ветерана и других удружења.

Извор: Град Кикинда