У ПОНЕДЕЉАК ИЗЛОЖБА „ПОВРАТАК НАРОДНОЈ ТРАДИЦИЈИ“

У оквиру манифестације „Дани културне традиције“, Дом културе Србобран и Удружење грађана „Рука спаса“ организују изложбу војвођанске ношње и дегустацију војвођанских колача, под називом „ПОВРАТАК НАРОДНОЈ ТРАДИЦИЈИ“.

Изложба је заказана за понедељак, 28. октобар у 19.00 часова, у Галерији Дома културе Србобран.

„Удружење жена ‘Рука спаса’ из Србобрана настало је 2014. године, на иницијативу Савке Лазић, која је око себе окупила велики број чланица, а баве се различитим делатностима. Радо организују хуманитарне акције, као и друге догађаје и по томе су познате у нашој општини и шире.

У досадашњем раду, удружење ‘Рука спаса’ је својим скромним доприносом помогло породилишту Бетанија у Новом Саду, Дечијем одељењу Опште болнице Врбас, установама ‘Колевка’ у Суботици и ‘Свратиште’ у Новом Саду, као и културно – уметничким друштвима и удружењима из наше општине, деци ометеној у развоју и социјонално угроженима.

Поред тога, труде се да очувају етно традицију са ових простора, културну баштину и старе занате, а све кроз радионице и дружења. Својим радом су показале да када се тимски ради, успех не изостаје. На дружењима чланице од природних материјала штрикају, хеклају и везу одевне предмете, капице, шалове, торбице и луткице. А баве се и израдом накита. Пошто на млађима свет остаје, добродошли су сви они који су вољни да науче како се израђују ове рукотворине – да се прошлост не заборави, а будућност памти“. 

Извор: Општина Србобран