У ПОСЕТИ ШВАПСКОЈ КУЋИ У БАЧКОМ ЈАРКУ

У склопу туристичке туре Јарачка Рапсодија која је први пут одржана овог априла, упознали смо се са историјом и културом Бачког Јарка. Ову интересантну туру организује портал Explore Novi Sad у сарадњи са Туристичком организацијом општине Темерин. Након посете Етно парка Брвнара кренули смо ка центру Бачког Јарка и ка православној Цркви Успења Пресвете Богородице. Ту смо чули причу о изградњи, која је започела 1998. године, а завршена и званично отворена 2002. године.

Слушамо и приповедање дугогодишњег руководиоца одељења за старију архивску грађу у Архиву Војводине, праву енциклопедију знања који себе у шали представља као Јоца Шваба и каже да га тако сви знају. Сазнајемо о историји села од првог помињања у списима у тринаестом веку, оснивања модерног насеља и насељавања Немаца 1787. године, до продаје Темерина и Бачког Јарка грофу Шандору Сечењију 1796. године. О старој цркви која је срушена, појави електричног осветљења у селу, ратним годинама, логору, па све до дана када су Немци напустили село.

Даље настављамо до швапске куће преко пута цркве где од домаћице слушамо причу која се наставља на чика Јоцину. Почиње 1946. године када је њен деда дошао возом из Дрвара са својом породицом. Деда је био истакнут у рату и носилац Споменице односно споменичар. Када су се додељивале швапске куће по заслугама у рату требала му је бити додељена једна цела кућа. Како су скромно живели горе у Босни у околини Дрвара тако су и овде рекли да неће да се одвајају, па је њему додељена половина куће а његовом рођеном брату друга половина.

Ту су живели деда и бака, касније родитељи а сада наша домаћица са супругом и децом. Ова кућа је стара преко 110 година и за толики период остао је исти квалитет, није иструлило и може се видети од каквог је дрвета прављен намештај. Слушали смо и причу о гредама које су донесене бродовима. Прошетали смо кроз кућу која има доста аутентичних ствари и очуван дух тог старог времена.

У оквиру обиласка швапске куће, газдинство Јурић из Бачког Јарка организовало је дегустацију вина и ликера. Породично газдинство Јурић већ дуги низ година бави се производњом вина, ракија, ликера и џема. Њихови виногради се налазе између Бачког Јарка и Ченеја, то се зове ченејски атар, а имају и воћњаке. Праве ракију од јабуке, лозе и комовицу, ликере од ораха, малине и вишње. Од вина имају Пробус, Каберне Совињон и розе од Мускат Хамбурга. Све ово могло се пробати а коме се допада и купити. У сваком случају једно лепо дружење и опуштње у пријатном амбијенту дворишта, након чега је тура настављена обиласком крафт пиваре и радионице керамике.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.