У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ ОДРЖАН ПОСЛОВНИ ФОРУМ СА ПРИВРЕДНИЦИМА ИЗ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Пословни форум са привредном делегацијом из Нижњегородске области, Руска Федерација (РФ) одржан је данас у Привредној комори Војводине (ПКВ), у организацији ПКВ, а у сарадњи са Трговинским представништвом РФ у Републици Србији (РС) и Нижњегородском области, а који се одржава у оквиру 86. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

Том приликом, председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је да је РФ традиционални и незаобилазни партнер РС у међународној привредној сарадњи, а да су данас присутне 22 руске компаније из металске и хемијске индустрије, медицинске опреме, ИТ сектора, у циљу повезивања наше привреде са привредом Нижњегорадске области и унапређењу робне  размене.

„Највећа вредност војвођанског извоза на тржиште РФ забележена је 2018. године и то 323 милиона евра, а највећу вредност увоза из РФ, војвођански привредници остварили су такође 2018. године и то милијарду и 215 милиона евра. Током прва три месеца 2019. године, извоз у РФ реализован је у вредности од 82 милиона евра што представља 25 одсто реализације извоза у 2018. години. Остварени увоз представља 30 одсто реализације прошлогодишњег увоза и то у износу од 369 милиона евра“, рекао је Вучуревић на отварању Форума.

На Форуму је потписан Споразум о сарадњи између ПКВ и Привредне коморе Нижњегородске области, а Вучуревић је истакао да у будућности види оснаживање сарадње кроз заједничко организовање билатералних сусрета и умрежавање привредних субјеката.

„Повезивање привредника на овај начин до сада се показало успешним у сарадњи са коморама из региона, посебно у секторима пољопривреде, прехрамбене и металске индустрије, као и ИТ сектора“, рекао је Вучуревић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић рекао је да је данашњи Форум прилика за још чвршће привредно повезивање АП Војводине и Нижњегородске области и подсетио на Меморандум о намерама за сарадњу АП Војводине са овом руском регијом, који даје отворену могућност за повезивање две регије у областима пољопривреде, привреде, културе и високог образовања.

„Резултат овог споразума о сарадњи, као и оног који наша покрајина има са Архангелском облашћу, видели смо већ прошле године, када смо имали учешће привредника из ових руских регија. Данас је ту далеко бројнија делегација са 22 компаније из Нижњегородске области”, истакао је Радојевић и изразио захвалност привредним коморама на импулсу који пружају овој сарадњи.

Представник Трговинског представништва РФ у РС Андреј Н. Хрипунов нагласио је у изјави за медије пре почетка догађаја да је данашњи форум право место за развијање регионалне сарадње између АП Војводине и  Нижњегорадске области, која је, како је рекао, један од региона у РФ са најдинамичнијим развојем. Он је изразио наду да ће овај Форум успети да донесе реалне резултате у наредним годинама, корисне за обе државе.

Присутнима се обратио и министар за индустрију, трговину и предузетништво Владе Нижњегорадске области Максим Черкасов, који је подсетио да је између Града Новог Сада и Нижњег Новгорода сарадња почела 2005. године, а између АП Војводине и Нижњегорадске области прошле године и да је, како је рекао, овај Форум значајан подстицај даљем унапређењу сарадње.

„Довели смо веома многи различитих компанија које ће представити своје пословање. Надам се да ова Форум неће бити последњи и да ће допринети повећању робне размене, као и даљем развоју пословних односа“, рекао је Черкасов.

Члан Градског већа Новог Сада задужен за привреду Милорад Радојевић рекао је да су градови Нови Сад и Нижњи Новгород градови-побратими већ 13 година и да је, како је рекао, са тим руским градом остварена најбоља сарадња.

„Та сарадња, пре свега се до сада огледала у областима културе и образовања и ту смо заиста много ствари урадили и постигли. А 2017. године, на бизнис форуму у Нижњем Новгороду разговарали смо како да ојачамо привредну сарадњу између два града, односно два региона“, рекао је Радојевић и додао да је прошле године на Пољопривредном сајму било пет компанија из те области и да је једна од њих близу да оствари сарадњу.

На Пословном форуму, Развојна агенција Војводине руским привредницима представила је инвестиционе потенцијале АП Војводине.