У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ ОДРЖАН САСТАНАК ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА ПОВОДОМ СИТУАЦИЈЕ ОКО ТУРИСТИЧКЕ СЕЗОНЕ „ЛЕТО 2020“

На данашњем састанку војвођанских туристичких агенција који је одржан у Привредној комори Војводине (ПКВ), а у сарадњи са Националном асоцијацијом туристичких агенција Србије „YUTA“ разговарало се о условима отварања предстојеће летње туристичке сезоне као и ублажавању последица које су изазване немогућношћу пословања овог сектора привреде у ванредним околностима изазваним COVID – 19 вирусом.

Обраћајући се присутнима, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је ПКВ кроз рад Групације за туризам и угоститељство и до сада пружала подршку овом сектору, као и да ће активности ПКВ у наредном периоду бити усмерене ка покретању иницијатива и предлагању мера за ублажавање социјалних и економских последица изазваних епидемијом COVID – 19.

„Сектор туризма и угоститељства је привредна грана која највише трпи последице изазване вирусом COVID – 19. Туристичка и угоститељска предузећа суочавају се са великом губицима чији ће се тренд наставити и у наредном периоду. Мере помоћи привреди које је донела Влада Републике Србије су значајне за опстанак ове гране привреде у досадашњем периоду, али с обзиром на последице које трпи овај сектор, коморски систем Србије и струковна удружења (као што је YUТА) су активно укључене у предлагање и доношење посебних секторских мера попут: ослобађање од пореза и доприноса на зараде, смањења ПДВ-а на храну, ослобађање од обавеза према финансијским институцијама, укидање парафискалних намета и др.“, изјавио је Вучуревић.

Додао је да је за овај сектор веома значајна мера која је већ реализована, а то је издавање нових 400.000 ваучера за домаћи туризам уз проширење обухвата људи који могу да их користе. Нагласио је да је од изузетног значаја за туризам и путнички саобраћај мера отварања граница, посебно са Грчком, где наше туристичке агенције имају уговорене закупе за предстојећу летњу туристичку сезону.

На одржаном састанку присутнима се обратио и директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије „YUTA“, Александар Сеничић, који је изјавио да су туристичке агенције кадровски и организационо спремне за квалитетну реализацију свих уговорених туристичких путовања за предстојећу сезону.

„Релаксиран је улазак у Србију без тестова на вирус COVID – 19 , што ће нам дати за право да ћемо ову сезону ипак у неком делу реализовати“, рекао је Сеничић.

Додао је да је Грчка изашла са званичним ставом да ће од 15. јуна почети отварање смештајних капацитета, а од 1. јула би требало да се отворе сви сезонски објекти, кафићи и ресторани, док су плаже већ отворене. За прелазак границе неће бити потребан тест што ће учинити да велики број људи одлучи да ово лето проведе у Грчкој. Када је реч о другим дестинацијама, за сада нема довољно информација о протоколима за прелазак границе. У току је анкета свих путника, како би се утврдио број путника заинтересованих да свој одмор проведе у иностранству. Према садашњим статистичким подацима, око 30 одсто путника изјаснило се да ове године неће путовати у иностранство, док 70 одсто анкетираних жели да сачека са одлуком.

У току су преговори за додатну финансијску помоћ сектору туризма и туристичким агенцијама у правцу ослобађања плаћања пореза и доприноса за запослене наредних 6 месеци, ослобађања од обавезе поседовања депозита на рачуну на крају текућег месеца као и обавеза према финансијским институцијама.

На данашњем скупу у Привредној комори Војводине присуствовало је 34 представника туристичких агенција из Војводине који су истакли своју спремност за отварање летње сезоне како у иностранству тако и у Србији.