У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ ИНВЕСТИЦИОНИ ПОТЕНЦИЈАЛИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

У Привредној комори Војводине одржана је конференција „ Инвестициони потенцијали Републике Српске “ на којој су учествовали председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и шеф представништва Републике Српске у републици Србији Малђен Цицовић.

После представљања инвестиционих потенцијала у Београду конференција је одржана и у Новом Саду, уз учешће заинтересованих привредника како и представника институција – Владе, председника општина , чланова Привредних комора Републике Српске.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је наша заједничка намера да помогнемо развој мањих локалних самоуправа са обе стране Дрине, јер желимо да се спрече миграције ка већим градовима и да људи остану у својим срединама. Данашња конференција управо има циљ да привредницима представи инфраструктурне пројекте и потенцијале и да допринесе расту инвестиција и укупне економије“, навео је председник Мировић.

Војводина се, према његовим речима, према Републици Српској увек односила срцем, снагом и са пуном подршком.

Наш однос према Републици Српској пун је солидарности, разумевања и заједништва у највећем обиму“, казао је Мировић.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић оценила је да ће данашњи сусрет допринети унапређењу односа, и још јачој и чвршћој интеграцији Републике Српске и Србије. Она је захвалила Покрајинској влади на томе што је, како је навела, увек пружала снажну подршку Српској.

Србија је највећи спољнотрговински партнер Републици Српској и постоји велики простор и за многе друге трговинске и инвестиционе могућности, при чему је Подриње стратешки важно за развој привреде и за будућност Србије и Српске“, казала је Цвијановићева.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је Привредна комора Војводине место окупљања привредника и да је привредни значај који наша тржишта имају за наше привреде огроман. Спољнотрговинска размена Србије са Републиком Српском за првих седам месеци ове године износила је нешто више од 450 милиона евра. Од тога је Србија остварила извоз у вредности од 282 милиона евра, а увоз из Српске је реализован у вредности од 173 милиона евра.

Шеф представништва Републике Српске у Републици Србији Млађен Цицовић истакао је значај овог скупа какао би управо привредници могли да се упознају са могућностима инвестирања у Републику Српску.

Привредници из АП Војводине разговарали су са представницима институција Републике Српске о могућностима улагања , инвестирањем у пословним слободним зонама , конкретним мерама и подстицајима Владе Републике Српске.