У ПРИВРЕМЕНО ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА НАПУШТЕНЕ ПСЕ И МАЧКЕ КОЈЕ РАДИ У СКЛОПУ ЈКП „ЧИСТОЋА И ЗЕЛЕНИЛО“ МЕСЕЧНО СЕ ДОВОДИ ВИШЕ ОД СТОТИНАК ПАСА И СВИ ПСИ СУ ДОБРО ЗБРИНУТИ

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелене Танасковић наложила је недавно ванредну и свеобухватну контролу свих прихватилишта за псе на територији Србије.Инспекцијским надзором у појединим прихватилиштима уочене су неправилности и одређене мере како би се ти недостаци отклонили.Ванредни инспекцијски надзор извршен је и у Привременом прихватилишту за напуштене псе и мачке које у нашем граду које ради у склопу ЈКП „Чистоћа и зеленило“ и том приликом констатовано да су услови у којима бораве напуштене животиње задовољавајући.

Шеф Зоохигијенске службе ЈКП “Чистоћа и зеленило” Зрењанин, Зоран Глумац указао је да Прихватилиште послује у складу са Законом о добробити животиња и на нешкодљив и хуман начин уклања напуштене псе и мачке са улица.- Закони су такви да се мењају и уводе новине. Инспекција је била и све прегледала, а ми се, колико смо у могућности, уклапамо у законску норму. Трудимо се да будемо добри домаћини, то је наше пословање, да пси буду добро збринути – рекао је Глумац напомињући да инспекције нису реткост.

Говорећи о раду, Зоран Глумац је рекао и да је капацитет Прихватилишта 200 паса, а да се њихов број мења. Месечно се доведе око стотинак, па и више паса. Константо је ту између 180 и 200 паса.Радници који су овде ангажовани воде рачуна о хигијени, односно чишћењу и прању боксова и дворишта, а сарађујемо и са ветеринарском станицом „Димић“ који нам долазе по позиву.- Приликом смештаја паса одвајамо мање од већих како не би дошло до повређивања. Дешава се да се доводе и повређени, болесни пси, па гледамо да се уради комплетна тријажа паса. Своје псе доводе и власници када више нису у ситуацији да се о њима брину. И те псе прихватамо, боље него да их пусте на улицу. Сви пси који су овде смештени прођу период посматрања у трајању од петнаест дана, након тога ветеринар одлучује да ли ће они бити подвргнути стерилизацији, кастрацији, удомљавању или ЦНР програм – навео је Глумац.

Иначе, Град Зрењанин и Зоохигијенска служба, заједно у циљу смањења популације напуштених и изгубљених животиња, спроводе ЦНР програм који подразумева хватање напуштених и изгубљених животиња (паса), стерилизацију, вакцинацију против беснила, третман против ендопаразита и ектопаразита, обележавање и враћање здравих, неагресивних и неуједљивих паса на подручје на којем су ухваћени. Овај поступак представља хумани начин збрињавања животиња. Пси који прођу овај програм чувају територију од нових паса и тако се популација стабилизује, док не почне да се смањује услед старости. Пси се не враћају на локације дечјих вртића, школских дворишта и болница. Они су микрочиповани и редовно се прати нихово понашање, као и здравствено стање и кретање.

Поред паса, Глумац наводи да се у Прихватилишту брину и о напуштеним мачкама.- И њих вакцинишемо и чипујемо. Оне су углавном „дивље“, а када су затворене дуже од две недеље угину и због тога гледамо да их након десетак дана, као ЦНР, вратимо у град. Пошто смо ми једина служба ове врсте у граду, дешава се да збрињавамо и крупну стоку, односно коње краве, свиње, или овце – навео је он.

Када је реч о удомљавању Зоохигијенска служба има добру сарадњу са Удружењем за бригу о животињама Баната „Бета“ Зрењанин и Љубитељима животиња и природе „Зелене шапе“, међутим, оценио је Глумац, тек мали број паса у односу на укупан број смештених у Прихватилишту буде удомљен,- Дешава се и да по изгубљене псе долазе власници, а што је такође мали број јер је и мали број чипованих паса. А када су пси чиповани, у бази података нађемо власника и обавестимо га где може преузети свог љубимца. Иначе, процедура за удомљавање је веома једноставна, важно је да особа која жели да удоми пса има личну карту, односно да је пунолетна и да са нама склапа уговор, ништа се не плаћа, а пси су вакцинисани, чиповани и стерилисани, што је бесплатно, с тим да власник преузме даљу бригу о животињи – указао је шеф Зоохигијенске службе.

Удомљавање је бесплатно и обавља се сваки дан, сем недељом, у периоду од 10-14 часова, а за све информације, заинтересовани могу позвати контакт телефон 064/811-68-78. Радно време је радним данима од 7 до 22 сата, а у дане викенда од 8-16.

Зоохигијенска служба осим што хвата и збрињава напуштене животиње у прихватилишту за животиње и организује карантински смештај животиња, ангажована је и на нешкодљивом уклањању лешева животиња са јавних и других површина и објеката за узгој, као и транспорт или организовање транспорта лешева животиња са јавних површина до објеката за сакупљање, прераду или уништавање отпада животињског порекла на начин који не представља ризик по друге животиње, људе или животну средину.Прихватилиште за псе у Зрењанину, отворено је, уз помоћ локалне самоуправе, 2005. године на улазу у централну градску депонију. Предузеће Чистоћа и зеленило је уступило земљиште где су изграђени боксеви за псе, ветеринарска станица, службене просторије, као и базен за животиње који је неопходан у летњим месецима како би се пси расхладили, а посебно интересантно је “забавиште”, предвиђено за смештај кучића.

Један од основних циљева који се радом овог прихватилишта постиже јесте како збрињавање и хумано третирање паса и мачака луталица, тако и спречавање зараза и угрожавања здравља Зрењанинаца.

Крајем новембра прошле године, Град Зрењанин и „Чистоћа и зеленило“ организовали су акцију постављања 20 кућица за псе у десет паркова у граду, а све са намером да се током зимског периода помогне псима који су пуштени од стране неодговорних власника на улицу.

Извор: Град Зрењанин