У РУМИ ОБЕЛЕЖЕН 4. ЈУЛ – ДАН БОРЦА

Традиционалним полагањем венаца на Градском гробљу, на спомен обележју жртвама Другог светског рата, представници Општине Рума, СУБНОР-а и сродних борачких организација, политичких партија и грађани обележили су 79. годишњицу свеопштег народног устанка против окупатора.

„Ми смо овде и у трајној и непрекидној мисији да подсећамо на те историјске датуме, 4. јули је свакако један од значајнијих датума у нашој историји. То је датум када је 1941. године, један мали народ у једној малој држави донео одлуку да подигне општенародни оружани устанак против силе која је у то време својом фашистичком чизмом клекла за врат готово целој Европи, у време када је готово цела Европа само роптала, трпила терор фашистичке немани овде је донета одлука да се тој немани стане на пут и супротстави“, поручио је председник СО Рума Стеван Ковачевић и нагласио да нас је тај датум сврстао међу лидере антифашистичке борбе у Европи.

„Током времена, како то бива, постојали су покушаји да се значај овог датума оспори, пре свега стављајући тежиште на његову идеолошку димензију, а скрећући пажњу са његове антифашистичке, ослободилачке димензије. Тиме морају да се баве објективни историчари и вредност овог датума у српској историји мора да зацементира објективна историјска наука и да нам није потребно да то тумаче политичари јер ће то само продубљавати нашу идеолошку поделу а то нам данас у ово време никако није потребно. Отпор сили зла мора да буде задатак целог народа, отпор сили зла не може да пружа ниједна политичка партија самостално и силама зла се морамо одупрети уједињено, а поделе морамо оставити иза нас, јер нам никад нису донеле добро“, поручио је Ковачевић.

Председник СУБНОР-а Општине Рума Томислав Милић казао је да Србија мора да се поноси својом револуционарном прошлошћу, зашитавши се шта би дали други народи да имају такве датуме да се са њима диче.

„Да није било 4. јула и историјске одлуке о покретању општенародног оружаног устанка извесно је да би ток НОБ и отпор непријатељу био потпуно другачији, јер би се борбе водиле неорганизовано и некоординирано.Слободу би тада донели бајонети туђих војски“, рекао је Милић узвикнувши паролу „Живео Дан борца – Живела Србија“.

Извор: Општина Рума